МИЛАНОВИЋ ПРЕМИЈЕРУ И МИНИСТРИМА: Ди сте партизани! Пленковић - Хрватска је имала највише партизана!

Јурица Керблер - Стални дописник из Загреба

22. 06. 2021. у 21:05

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ Дана антифашизма у Хрватској по први пут је у Брезовици било у организацији хрватске владе.

МИЛАНОВИЋ ПРЕМИЈЕРУ И МИНИСТРИМА: Ди сте партизани! Пленковић - Хрватска је имала највише партизана!

Фото Танјуг

Већ дуго се у Хрватској не обележава устанак у Србу, где су Срби организовали прву отворену побуну против нациста и њихових квислинга усташа, а још деведесетих је Фрањо Туђман предложио да се уместо у Србу, дан антифашизма обележава у Брезовици, где је 22. јуна 1941. основан Први сисачки партизански одред, први у окупираној Југославији.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је у да је стварање демократске Хрватске у обручу ратне Европе јединствен догађај, недовољно признат од историчара.

- Хрватска је имала најмасовнији партизански покрет у Европи због чега је Хрватској осигурано истакнуто место међу победницима Другог светског рата - рекао је Пленковић и додао да је време да се Хрватска суочи са бурним временима Југославије. - Под тим мислим и на злочине на Блајбургу због којих су патиле бројне породице и које су довеле до подела. Ту мислим и на послератне чистке, попут Алојзија Степинца, који је спасао бројне Јевреје од смрти.

Фото Танјуг

Зоран Милановић

Милановић је нагласио да "Хрватска и већина Хрвата и Срба није била само на страни победника, већ и на страни истине и добра" и додао да данас не треба делити људе на оне ко је био Хрват, а ко Србин, јер се то није радило ни тада.

- Хрвати нису били прогањани као Јевреји и Срби, за два дана је био основан логор Јадовно у којем су убијене хиљаде њих - поручио је Милановић.

- Сисачки комунисти који су покренули устанак били су борци за совјетску Хрватску, не демократију - рекао је Милановић уз напомену да у то време хрватски народ није био зрео за устанак јер је живео у илузији да је са НДХ добио некакву државу. - Српски народ Хрватске, наша браћа по оружју у том рату, нажалост не више у овом задњем, заједно су са хрватским комесарима дизали тај народни устанак.

Фото Танјуг

Андреј Пленковић

Обележавајући јуче Дан антифашистичке борбе, хрватски политички врх по први пут се након жестоког сукоба председника Зорана Милановића и премијера Андреја Пленковића нашао заједно у Брезовици, а окупљени антифашисти, уз песму "Бела, ћао" изричито су тражили да се напокон законски регулише забрана усташких обележја.

За који дан јеврејске организације у Хрватској упутиће у парламентарну процедуру предлог да се трајно и у свим приликама забрани истицање усташких симбола и знакова, међу којима је и поздрав "За дом спремни".

- То је цивилизацијско питање за све политичке актере у Хрватској како би се решили наслеђа Другог светског рата и последица усташке владавине - рекао је Милорад Пуповац и најавио да је за петак Огњен Краус, председник јеврејске општине Загреб, сазвао састанак на којем ће се донети финална верзија предлога измена Казненог закона.

Иако се још увек не зна став владајућег ХДЗ-а, Пуповац, који је са њима у коалицији, најавио је да ће СДСС подржати измену закона. Подржавају то и политички лидери других странака.

ПРЕДСЕДНИК МИНИСТРИМА ДОБАЦИО: "ДИ СТЕ, ПАРТИЗАНИ"

Иако су медији пренели да су се Милановић и Пленковић у Брезовици само мимоишли и без речи хладно руковали, касније је објављен видео који открива да је приликом полагања цвећа на спомен-обележју Милановић у пролазу Пленковићу и министрима добацио: "Ди сте, партизани".

На јучерашњем скупу, где је Милановић био срдачно поздрављен, а Пленковић извиждан спомињањем кардинала Алојзија Степинца, били су и бивши председници Стипе Месић и Иво Јосиповић.

ЗАКОН

ПРАВНИК Анто Нобило предлаже да казна у закону за истицање поздрава "За дом спремни" буде 10.000 евра.

- То је довољно да се усташе искорене - каже Нобило и додаје да, од када су у Аустрији увели исти закон, "усташе су нестале".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?