"ЛИСИЦЕ" И ЗБОГ ОСМИЦИНЕ ДИПЛОМЕ? Оснивач и директор Америчког универзитета у Тузли Денис Прцић ухапшен са још двоје сарадника

О. МАТАВУЉ

19. 06. 2021. у 07:13

Денис Прцић, директор и оснивач Америчког универзитета у Тузли, ухапшен је заједно с још двоје сарадника у оквиру истраге која се односи на незаконитости у вези са издавaњем диплома овог факултета.

ЛИСИЦЕ И ЗБОГ ОСМИЦИНЕ ДИПЛОМЕ?  Оснивач и директор Америчког универзитета у Тузли Денис Прцић ухапшен са још двоје сарадника

Полиција испред зграде универзитета / Фото Аваз

Како пишу федерални медији, заједно с Прцићем ухапшени су радници факултета Мелиса Белкић Мујкановић и Емир Мујкановић. У фокусу истраге је наводно и диплома директора Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ Османа Мехмедагића Осмице.

Он је, с циљем добијања поновног мандата директора, Комисији за надзор над радом ОБА приложио диплому Америчког универзитета у Тузли, али ју је прогласио тајном. Раније се помињало да Осмица никада није био студент тог факултета и да је његово име накнадно дописано у списак студената. Сумња се да му је управо Прцић незаконито омогућио стицање дипломе.

Акцију су, по налогу Тужилаштва БиХ, спровели сарајевски тузлански МУП. Претресене су просторије Америчког универзитета у Тузли, као и објекти које користи троје осумњичених.

- У оквиру активности у Тузли и Сарајеву слободе су лишене три особе. Претреси су извршени с циљем проналаска документације, доказа и службених евиденција Америчког универзитета у Тузли. Трага се за доказима о раду и деловању ове установе, а у оквиру истраге која се односи на незаконитости и нерегуларности у вези са издатим дипломама - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Он каже да ће осумњичени у законском року бити испитани, након чега ће предметни тужилац донети одлуку о даљим активностима.

- Ради заштите истраге више информација у овом тренутку не можемо откривати - истакао је Грубешић.

Против осумњиченог Дениса Прцића већа група студената је раније поднела пријаву Кантоналном тужилаштву у Тузли, наводећи да је издавање диплома условљавао плаћањем додатних 1.500 КМ за наводну реакредитацију Америчког универзитета у БиХ, којем су САД прошле године повукле акредитацију због наводних нерегуларности.

Студенти који су одбили да плате додатни новац још нису добили дипломе, због чега су прошлог месеца протествовали испред факултета. У оквиру те истраге саслушано је више од 130 особа, а тражена је и помоћ институција САД.

ПРЦИЋ: ЦИЉ "СКИДАЊЕ" МЕХМЕДАГИЋА

Пре него што је ухапшен Денис Прцић је новинарима рекао да је циљ акције да се Осман Мехмедагић скине с места директора ОБА.

- Мене желе да дискредитују и униште, а праве штету и студентима. Претресли су ми стан и нису ништа нашли, а то су већ једном радили. Мехмедагић је од 2008. до 2013. био студент. Студирао је само две године. Суштина је да је и у Бањалуци завршио факултет. И ради ових политичких догађања с Тужилаштвом БиХ Мехмедагић се покушава скинути с места директора ОБА, јер ради на НАТО интеграцијама - рекао је Прцић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)