ЗАДОВОЉЕНА ПРАВДА НАКОН 14 ГОДИНА: Задарска болница мора да плати одштету због грешке на порођају

Новости онлајн

16. 06. 2021. у 21:52

ТАЧНО 14 година од трагичног порођаја, током ког је због лекарске грешке прекасно изведен царски рез, Општински суд у Задру донео је пресуду по којој задарска болница мора да исплати 1,5 милиона куна (око 23 милиона динара) одштете породици и дечаку који је највећа жртва немара тог догађаја из априла 2007. године.

ЗАДОВОЉЕНА ПРАВДА НАКОН 14 ГОДИНА: Задарска болница мора да плати одштету због грешке на порођају

Фото:

По пресуди која је још увек неправоснажна, болница ће морати да плати камату од 2007. године до данас, трошкове поступка од 306.875 куна (око 5 милиона динара), а дечаку до даљега да исплаћује месечну ренту у износу од 4.800 куна (око 75.000 динара).

Дечак је рођен у априлу 2007. године, мало пре поноћи, царским резом. До тог тренутка мајка је имала уредан ток трудноће па је у 39. недељи упућена на Одељење гинекологије због надзора због промена у ЦТГ запису. На Одељењу је у ЦТГ запису од 16.50 сати био видљив пад откуцаја срца детета уз лошу циркулацију, у 19.45 сати далеко јачи пад откуцаја срца детета, а посебно од 21.25 сати надаље.

- Дежурни гинеколози, међутим, нису уочили проблем или су уочили, али нису предузели ни једну медицинску радњу у складу са правилима медицинске струке, која би омогућила да код новорођенчета не наступи хипоксија, него су се одлучили на хитан царски рез тек у 23.45 сати.

Беба се гушила 7 сати у мајчиној утроби

Дете је тада рођено, након седам сати гушења у мајчиној утроби, што је довело до тешког и трајног погоршања здравственог стања. Током порођаја наступиле су тешке хипоксијско-исхемијске промене и едем мозга, због чега је дечак након рођења реанимиран, што је довело до трајних последица по његово здравље - стоји у пресуди.

Током поступка, вештак с Медицинског факултета у Загребу оценио је да је одлука о спровођењу царског реза донесена прекасно, због чега је дошло до стања феталне патње, односно "развоја асфиксије због затезања пупчане врпце око врата и опсежног оштећења мозга чије су последице трајно присутне и непоправљиве".

У болници су се бранили како су били предузети сви стандардни медицински поступци код пријема труднице, налаз је био уредан с мањим одступањима који се, према њиховом виђењу, не могу третирати као озбиљне тешкоће. Све је упућивало на то да ће се жена успешно породити природним путем, али је након неуспешног покушаја спроведен хитан царски рез.

Одлука донета прекасно

Нежељени исход, према болници, настао је као последица акутне хипоксије и компресије пупчане врпце, а не као последица хроничне хипоксије која је трајала сатима. Међутим, из налаза и мишљења вештака Медицинског факултета у Загребу произлази да је одлука о спровођењу царског реза донесена прекасно.

Први вештак је на суду рекао да је порођај учињен по правилима струке, али је на додатном рочишту поново саслушана па је потврдила да највероватније дете не би било у оваквом стању да је порођај учињен одмах код пријема.

Због тих контрадикторних изјава ангажован је нови вештак с Медицинског факултета у Загребу, који је рекао да је одлука о спровођењу царског реза донесена прекасно, због чега је дошло до стања феталне патње, односно развоја асфиксије због затезања пупчане врпце око врата о опсежног оштећења мозга чије су последице трајно присутне и непоправљиве".

(Слободна Далмација)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)