ДОГОВОРЕНА ОБНОВА СТАРОГ И ИЗГРАДЊА НОВОГ: Ресорни министри БиХ и Хрватске разговарали о проблему Савског моста у Брчком

М. ДРАГАНИЋ

15. 06. 2021. у 18:56

НА састанку Војина Митровића, министра саобраћаја и комуникација у Савјету министара БиХ и Олега Бутковића министра мора, саобраћаја и инфраструктуре Републике Хрватске одржаном данас у Брчком усаглашени су ставови око реконструкције постојећег моста на Сави који повезује Брчко и Гуњу у Хрватској.

ДОГОВОРЕНА ОБНОВА СТАРОГ И ИЗГРАДЊА НОВОГ: Ресорни министри БиХ и Хрватске разговарали о проблему Савског моста у Брчком

Фото: М. Драганић

- Како би се саобраћај одвијао несметано како се одвијао до пре две године, задужили смо Радну групу да дефинише пројектни задатак и уради пројекат за реконструкцију како он би могао послужити за теретни саобраћај одређени период. Такође смо се договорили са хрватском страном да припремамо изградњу новог моста на локацији удаљеној четири километра низводно од постојећег. Нови мост ће такође повезати ауто-путеве од Бијељине до Брчког, а затим са ауто-путем Београд- Загреб што је врло битно за Транспортну заједницу, Европску унију, Хрватску и БиХ - прецизирао је министар Митровић.

Идеју санације постојећег моста на Сави, по речима министра Бутквића снажно подржава и Хрватска, која изражава спремност и одлучност да се по узору на мостове у Свилају и Градишци, још снажније настави градња и обнова свих мостова који повезују Републику Хрватску и БиХ.

- Закључак обе стране, који се надовезује на споразум који смо прошле године потписали министар Митровић и ја, је да ћемо обновити свих десет мостова који повезују Републику Хрватску и БиХ. Један од њих је и мост Брчко - Гуња. Током реконструкције овог моста у Брчком покренућемо све радње око припреме и израде пројектно студијске документације будући да у просторним плановима и са хрватске стране и у БиХ постоји нова локација за нови мост - истакао је Бутковић.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић је рекао да је ово велики дан за Дистрикт и БиХ који има традицију повезаности моста са Републиком Хрватском више од 130 година. Он је нагласио да многи грађани Гуње остварују своја права у Дистрикту, а чак и ученици из Гуње иду у средње школе у Брчко, чиме мост има посебан значај и симболику.

Председник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић захвалио се свим учесницима састанка, посебно министру Војину Митровићу чијим активностима су, како је навео, интезивирани сви послови везани за решавање овог питања, истичући да је данас велики дан за Брчко будући да “ћемо данас сведочити и почетку радову на ревитализацији Луке Брчко”.

Састанку министарских делегације присуствовали су шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Сатлер и први заменик високог представника у БиХ супервизор за Брчко Мајкл Скенлан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)