КРИЈУ ИСТИНУ О МУЧЕЊУ СРБА: Усвојена апелација грађана који сарајевску полицију оптужују за злостављање

О. М.

14. 06. 2021. у 20:53

УСТАВНИ суд БиХ усвојио је апелацију Милоша Обрадова, Стефана Самарџије и Срђана Соколовића поднету против Кантоналног тужилаштва у Сарајеву које ни после две и по године није окончало истрагу о њиховом мучењу и злостављању од стране припадника МУП Кантона Сарајево.

КРИЈУ ИСТИНУ О МУЧЕЊУ СРБА: Усвојена апелација грађана који сарајевску полицију оптужују за злостављање

Фото: Архива ВН

Апелацију је поднео њихов адвокат Бојан Веселиновић, а Уставни суд је утврдио да су Обрадову, Самарџији и Соколовићу повређена права, гарантована Уставом БиХ и Европском конвенцијом о заштити људских права, да не буду подвргнути мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању.

- Налаже се Кантоналном тужилаштву у Сарајеву да без одлагања предузме радње ради отклањања повреде права апеланата, те да у року од три месеца обавести Уставни суд БиХ о предузетим мерама - наводи се у одлуци.

Ова тројица Срба у октобру 2018. приведена су у истрази убиства сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића. Заправо су се одазвали на позив СИПА, а потом су пребачени у МУП Кантона Сарајево где су, како тврде, брутално мучени и злостављани. О томе су поднели пријаву тужилаштву наводећи да су их непознати полицајци тукли палицама, пиштољима, силовали кишобраном, клештима им гњечили тестисе, зарезивали уши, бибер спреј прскали у очи, пуштали им езан за џеназу, терали их да клањају и вређали на националној и верској основи. Неке од полицајаца накнадно су препознали на телевизији и њихове фотографије (наводно лошег квалитета) доставили тужилаштву.

Иако је од подношења пријаве прошло више од 30 месеци сарајевско тужилаштво до сада није окончало истрагу. Није донело ни наредбу о спровођењу истраге или њеној обустави, већ предмет и даље "анализира". То примећује и Уставни суд који у одлуци појашњава да је тужилаштво дужно да спроведе делотворну истрагу, утврди истину и у складу с тим делује. Напомиње се и како суд сматра да су наводи апеланата довољно поткрепљени, али да тужилаштво није адекватно реаговало.

ПОВРЕДЕ ДОКАЗАНЕ

У АПЕЛАЦИЈИ адвокат Бојан Веселиновић наводи да су његови клијенти физички и психички злостављани зато што су Срби, те да се и истрага из тог разлога опструише. У одговору тужилаштво сматра да за то нема никаквог основа, да се ради о претпоставци адвоката, без доказа. На концу Уставни суд сматра да "имајући у виду утврђену повреду, није потребно додатно испитати те наводе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)