УСВОЈЕН ЗАХТЕВ ТУЖИЛАШТВА: Дарку Eлезу продужен притвор за још три месеца

Novosti online

03. 06. 2021. у 18:01

СУД БиХ продужио је за још три месеца притвор Дарку Елезу, осумњиченом за организовани криминал, сазнаје Срна из правосудних институција.

УСВОЈЕН ЗАХТЕВ ТУЖИЛАШТВА: Дарку Eлезу продужен притвор за још три месеца

Фото Тужилаштво БиХ

Тужилац БиХ Дубравко Чампара је на рочишту које је одржано 1. јуна као кључни аргумент за продужење притвора навео одузимање држављанства Србије осумњиченом, као и могућност бекства, утицај на сведоке и извршење новог кривичног дела.

Чампара је на рочишту пред Судом БиХ нагласио да ће, уколико се нађе на слободи, Елез напустити БиХ, да му је "данас то већи интерес него икад" и да су створени услови да му се у БиХ суди у предмету "Лутка" за кривична дјла за која је запрећен дуготрајни затвор.

Као разлог за продужетак притвора, Чампара је навео и ометање кривичног поступка и угрожавање сведока, те истакао да Тужилаштво наставља истрагу, а када буду добијена документа из Србије која доказују да је Елезу одузето држављанство одмах ће бити покренут судски поступак у предмету "Лутка".

Чампара је у образложењу навео да су сви сведоци у страху и да траже заштиту.

- Један сведок је, након што га је Елез позвао, завршио у болници јер је од страха добио прединфарктно стање. Велики број доказа и исказа потврђује сумњу да је Елез шеф међународне криминалне групе - тврди Чампара.

Дарко Елез је 3. марта испоручен БиХ из Србије и од тад је у притвору.

Елез је био у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру прошле године у Београду, гдје је живио дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. године на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Тужилаштво БиХ је, након хапшења Елеза у Београду, тражило његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаји убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и друга кривична дела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ. 

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)