ХРВАТСКА ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Ковид пасоши се неће користити само на границама

Танјуг

31. 05. 2021. у 17:06

ХРВАТСКА влада донела је на данашњој телефонској седници одлуку о успостављању националног система за издавање ЕУ дигиталне ковид потврде тазкованог ковид пасоша.

ХРВАТСКА ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Ковид пасоши се неће користити само на границама

Фото АП

Ова потврда моћи ће да се користи и у друге сврхе осим за лакше кретање грађана приликом преласка граничних прелаза Хрватске и граничних прелаза држава чланица ЕУ с којима ће бити склопљени билатерални споразуми.

Хрватски национални систем за издавање ЕУ дигиталне ковид потврде спреман је за почетак рада од сутра и формално је спроведена процедура интеграције с ЕУ приступником, чиме је осигурана њихово прекограничн коришћење, преноси Индеx.хр.

Такође, Министарство унутрашњих послова је успешно интегрисало валидацију ЕУ дигиталних ковид потврда у Национални гранични информацијски систем те су осигурани сви организациони и технички услови за спровођење Одлуке владе о успостављању националног система за издавање ЕУ дигиталне ковид потврде, наводи се у саопштењу Владе.

Иако ће процедура усвајања Уредбе о дигиталној ковид потврди ЕУ бити завршена крајем јуна, интероперабилни европски приступник за главну размену јавних ПКИ сертификата држава чланица формално почиње с радом сутра и све чланице ЕУ које имају развијено, тестирано и потврђено национално решење могу имплементирати процесе издавања и валидације ЕУ дигиталних ковид потврда у националним системима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)