КРВАВЕ РУКЕ БРАНИМИРА ГЛАВАША: Милановић је чин и одликовања вратио монструму из Осијека

Јурица КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

30. 05. 2021. у 08:40

БРАНИМИРУ Главашу, оптуженом за ратне злочине над Србима, хрватски председник Зоран Милановић вратио је седам одликовања и чин генерал - мајора!

КРВАВЕ РУКЕ БРАНИМИРА ГЛАВАША: Милановић је чин и одликовања вратио монструму из Осијека

Фото ЕПА

На вест да је, бар до новог суђења, "помилован", Главаш се захвалио Милановићу "јер поштује Устав", за разлику "од оне кокоши која је након што је изгубила председничке изборе показала средњи прст целој нацији".

Главаш, већ осуђен за убиства српских цивила, тиме је мислио на бившу хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић која упркос процедуралним разлозима није Главашу вратила одликовања и чин, што му је одузето у време док је шеф државе био Иво Јосиповић.

Како је у међувремену поништена затворска казна за Главаша због случајева "селотејп" и "гаража" и све враћено на почетак, Милановић је бар до новог суђења рехабилитовао Главаша, којег сведоци наводе као организатора најтежих злочина над Србима у Осијеку.

Тако Милановић постаје љубимац тврде деснице, јер није ово први пут да је повукао сасвим неочекиване потезе, па је одликовао и генерала ХВО Златана Мију Јелића којег БиХ терети за тешке ратне злочине. Тако је недавно изјавио и да нису сви које је осудио Хаг ратни злочинци, а недавно је примио и осуђеног ратног злочинца Дарија Кордића, што је изазвало згражавање у Хрватској.

А ово са Главашем свакако је врхунац, јер цео тај случај пре свега показује неефикасност хрватског правосуђа и претворио се готово у лакрдију. Док је премијер био Иво Санадер покренут је судски поступак против Главаша, јер су сведоци тврдили да је био господар живота и смрти деведесетих година прошлог века у Осијеку и наређивао убиства локалних Срба.

Један од сведока Крунослав Фехир потврдио је да су у гаражу довођени многи Срби где су мучени, између осталог и тако што их се присиљавало да пију киселину из акумулатора. По речима сведока, Главаш је наређивао кога треба ликвидирати, а у дуготрајним судским поступцима многи сведоци су спречени да изнесу пуну истину. Главаш је био заповедник одбране Осијека, а заробљене Србе су припадници Хрватске војске убили и бацали у реку Драву. Несрећним људима везали би руке, а на устима су имали залепљен селотејп.

ИЗБОР ГРАДОНАЧЕЛНИКА

У ДРУГОМ кругу локалних избора у Хрватској данас ће бити изабрани градоначелници и начелници многих хрватских градова, међу којима и четири највећа. У Загребу највећу шансу има активист Томислав Томашевић, у Сплиту физичар Ивица Пуљак, у Ријеци СДП-овац Марко Филиповић, а у Осијеку ХДЗ-овац Иван Радић. Од српских странака СДСС суверено осваја највише места у жупанијским скупштинама и њихови кандидати биће заменици градоначелника многих хрватских градова.

Иако је Главаш био високо позициониран члан ХДЗ-а, Жупанијски суд у Загребу пресудио је да је лично крив за убиство седам цивила и убиство Чедомира Вучковића, као и мучење Ђорђа Петровића. Установљено је да је Главаш својим људима давао цедуље на којима је писало кога треба га хапсе, а писало је да "покупе пакет" и доставе га у гаражу где је почело мучење људи. Формиран је и тим за ликвидацију који је убијао Србе и бацао их у реку. Људе су убијали хицем у главу, а Главаш је осуђен због ратног злочина на десет година затвора.

Крвник Главаш у време рата, Фото Архива

И онда почињу апсурди - Главаш штрајкује глађу, а док је био у притвору изабран је и за посланика у Сабору. А Врховни суд му смањује казну на осам година. Упорно је тврдио да са убиствима Срба није имао ништа, а 2005. је након пресуде отишао у БиХ, писао уставне тужбе и обраћао се међународним судовима. У затвору у БиХ је провео пет година и два месеца, а онда је Уставни суд поништио одлуку Врховног суда и Главаш се 2015. враћа у Хрватску.

Поново га хапсе, под образложењем да је прво осуђен на десет година. Главаш опет штрајкује глађу и опет га пуштају на слободу. Почиње "пингпонг" између нижих и виших судова, а Главаш оптужује политичаре да против њега воде политички процес.

Сва одликовања која је Бранимир Главаш добио, између осталих Ред кнеза Домагоја и Трпимира, доделио му је Фрањо Туђман, а када му их је Јосиповић одузео причало се да их је пре тога продао у Аустралији за 15.000 евра. Из затвора у Зеници писао је Јосиповићу да не признаје његову одлуку о одузимању одликовања "јер му их он није ни дао". Није признавао ни одлуке судова, а сада је одушевљен Милановићевим потезом. Подржао га је и за време председничке кампање, а Милановић се тада од тога оградио тврдећи да то није његово друштво.

Срамно Зоран Милановић постао миљеник екстремне деснице у Хрватској, Фото АП

Сада је очито постао миљеник тог друштва. Главашев син Филип, који је правник, рекао је да је пре две године поднесен захтев за враћање одликовања, али Колинда Грабар Китаровић то није узела у разматрање.

- Оглушила се. Пре месец дана смо поново упутили захтев Зорану Милановићу да поступи по том ранијем захтеву, што је он урадио и донео једину разумну и логичну одлуку, с обзиром на то да су те одлуке биле донесене на темељу раније пресуде Врховног суда којом су биле потврђене осуђујуће пресуде, а затим их је укинуо и Уставни и Врховни суд - каже Главашев син.

И никоме ништа. Одликовања и чин су враћени, ново суђење не почиње, ко зна што је са сведоцима, а за мучки убијене Србе казне нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)