СРБИ ТЕМА И "НА ЛОКАЛУ": Уочи сутрашњег другог круга гласања у Хрватској "захуктале се" и увреде препуне мржње

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

29. 05. 2021. у 10:20

БЕЗ Срба, усташа и четника нису могли да прођу ни локални избори у Хрватској, на којима ће хрватски грађани између осталог и у недељу одлучити о градоначелницима четири највећа града.

СРБИ ТЕМА И НА ЛОКАЛУ: Уочи сутрашњег другог круга гласања у Хрватској захуктале се и увреде препуне мржње

Фото ЕПА

Увреде нису изостале, а друштвене мреже препуне су речи мржње попут "Пуповца треба затући као бесно псето" или позива "све Србе у гасну комору". У увредама су предњачили кандидати са листе Домовинског покрета који води певач Мирослав Шкоро, а неки од њих који су на листи за Загреб чак Србе називају "неписменим дегенерицима" и тврде "четник, до смрти четник". Вешали би и "Србе на врбе", жале за НДХ, а без увреда нису прошли ни Роми које називају "прљавим Циганима".

У Сплиту је скандал изазвао Бојан Ивошевић, кандидат за заменика градоначелника ако победи физичар Ивица Пуљак, након што је признао да је написао да су већина Хрвата усташе и сељачине и извређао Јевреје. Поручио је да је био испровоциран, а да је његов прадеда убијен у логору у Лици. Хрватски председник Зоран Милановић и премијер Андреј Пленковић напокон су се у нечему сложили, а то је била тврдња да је Мирослав Шкоро водио хушкачку кампању, незапамћену у хрватском политичком животу. "Шта значи хушкање? То значи потицати на побуну и сукобе, хушкати се може на рат, тучу. Једино што се догађало када је ова кампања у питању са моје стране је инсистирање на истини", одговорио је Шкоро.

ЗАГРЕБ КУПУЈЕ АВИОНЕ "РАФАЛ"

ХРВАТСКА ће купити 12 француских борбених авиона "рафал". Вредност посла је милијарда евра, а први авиони очекују се за три године. Французи ће школовати пилоте и обезбеђивати резервне делове. Стари "мигови" којима истиче животни век, користиће се до доласка нових авиона. Хрватска рачуна да ће за следећих 30 година решити проблем заштите неба. У конкуренцији су биле и америчке летелице Ф16 најновије генерације. Вашингтон је, уочи одлуке, поручио да се војни односи Хрватске и САД неће покварити ако се Загреб одлучи за француског произвођача.

Фото АП

Без ожиљака није прошао ни највероватнији будући градоначелник Загреба Томислав Томашевић, којем се броје крвна зрнца чланова породице, али се помиње да је као активиста добио милионе. "Позивам Шерлока Холмса и групу ТНТ да све истраже и нађу доказе да се наша странка финансира из донација", одговара Томашевић на критике, док аналитичари кажу да су ови локални избори најбурнији до сада, а атмосфера је као на фудбалској утакмици.

Свашта се чуло у кампањи, од тога да су неки политичари који желе да успеју на локалним изборима на службена путовања водили "сараднице" увезене из Америке и смештали их у скупе хотеле, до тога да су неки од кандидата вербални терористи. Куриозитет је и то да је једна од кандидаткиња имала листу од 13 људи, а на крају добила 11 гласова. Иако су многи спомињали Србе, сами Срби и њихови кандидати никога нису вређали, а мало их се у кампањи и чуло.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)