РАЗБИЈЕН КРИМИНАЛНИ ЛАНАЦ СА ТАЈВАНА: Држали 39 особа као робове, македонска полиција их пратила од априла

Танјуг

28. 05. 2021. у 20:35

ПОЛИЦИЈА у Северној Македонији саопштила је да је разбила тајвански криминални ланац путем којег су у земљу на превару довођени тајвански радници и приморавани да путем телефона варају људе у својој домовини.

РАЗБИЈЕН КРИМИНАЛНИ ЛАНАЦ СА ТАЈВАНА: Држали 39 особа као робове, македонска полиција их пратила од априла

Фото: Јутјуб/Принтскрин

У полицијском саопштењу наводи се да су власти реаговале након што су тајванске власти прошлог новембра добиле дојаву о криминалцима који оперишу у неколико земаља, укључујући Северну Македонију.

Речено је да су осумњичени били под надзором од априла, преноси АП.

Рације на неколико локација у близини главног града Скопља 7. маја откриле су 39 држављана Тајвана који су идентификовани као жртве присилног рада, навела је полиција.

Још девет Тајванаца, сви у двадесетим годинама, ухапшени су по међународној потерници као осумњичени организатори криминалног удружења.

Портпарол полиције Тони Ангеловски рекао је за АП да су организатори стигли у земљу у новембру, а жртве су почеле да стижу сукцесивно од новембра до априла. Према Ангеловском, жртве су намамљиване обећањима о послу. Већина није знала каква ће бити природа њихових послова док нису стигли.

Када би стигли у Северну Македонију, организатори су их наводно затаварали у кућу одакле ће радити и одузимали им пасоше и телефоне.

Тада су били приморани да раде без плате, а премлаћивани су ако нису извршавали наређења, рекао је Ангеловски. 

Организатори су наводно користили брзи интернет за успостављање међународних телефонских центара одакле су радници били присиљени да позивају људе на Тајвану како би их преварили, тврдећи да су им изречене фиктивне казне.

Неки радници су се представљали као радници банке, поште или осигуравајућег друштва и они би упутили почетне позиве. Позив би се затим пребацио на другог радника, који се представљао се као полицајац и покушавао да извуче више личних података од своје циљане жртве захтевајући доказ о плаћању фиктивних казни.

Коначно, позив би био пребачен на трећег радника који би се представљао као судија или тужилац чији је задатак био да наговори жртве да пребаце новац на одређене рачуне како би се избегло кривично гоњење или смањиле потенцијалне казне. 

Јавно тужилаштво саопштило је да је свих девет осумњичених и 39 жртава у четвртак упућено на Тајван из Скопља. Деветорица осумњичених организатора тамо се терете за трговину људима и дрогом, и прање новца.

Власти нису детаљно образложиле зашто је криминални ланац одабрао Северну Македонију као једну од земаља из које ће радити, додаје АП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)