ОЛАКШИЦА ЗА ПУТОВАЊЕ: Грађани Босне и Херцеговине ће ускоро добити ковид пасоше

С.М.

27. 05. 2021. у 20:24

ГРАЂАНИ БиХ ускоро би требало да добију ковид пасоше што ће у време епидемије вируса корона знатно олакшати њихова путовања у иностранство, изјавио је у Сарајеву Зоран Тегелтија председавајући Савета министара БиХ.

ОЛАКШИЦА ЗА ПУТОВАЊЕ: Грађани Босне и Херцеговине ће ускоро добити ковид пасоше

Фото: Истокрс

Он је истакао да питање уласка и изласка из БиХ у овом тренутку има два аспекта један су технички капацитети граничних прелаза, а други су епидемиолошке мјере и ограничења донесени због епидемије вируса корона у БиХ и суседним земљама.

Тегелтија је најавио да следи састанак министра цивилних послова у Савету министара Анкцие Гудељевић са ентитетским министрима здравља на којем би требало да буде дефинисан такозвани ковид пасош за грађане БиХ.

Он је додао да ће тај пасош свима олакшати путовање ван земље, укључујући и захтеве држава ЕУ које немају јединствен став према одређеним врстама вакцина против вируса короне.

Он сматра да су проблеми који се појављују у туристичкој сезони неизбјежни и на уласку и на изласку из БиХ, чак и на граници земаља чланица ЕУ чији су гранични прелази много опремљенији и модернији него у БиХ.

– Савет министара припремио је одлуку којом ће улазак у БиХ бити нешто флексибилнији и понудио је још неколико алтернатива као гаранцију за сигуран улазак путника у БиХ, које се односе на потврде о вакционисању или о томе да је лице преболело ковид 19, навео је Тегетија.

Он очекују да ће та одлука ступити на снагу 1. јуна, иако Савет министара јуче није постигао конзензус о тој одлуци због неких техничких примједби, али и одређених условљавања. Према његовим речима, ова одлука поново ће се наћи на седници Савета министара 31. јуна.

Тегелтија је додао да је Сјеверна Македонија донела одлуку о слободном уласку грађана БиХ, што је додатна повољност за њихова путовања или одлазак на годишњи одбор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)