Јецков: Тражимо да имамо српску редакцију на ХРТ-у, као што то имају Хрвати у Војводини!

Novosti online

26. 05. 2021. у 10:59

ПОТПРЕДСЕДНИК СДСС-а Драгана Јецков данас је имала слободно излагање у Сабору које је искористила да говори о правима националних мањина у Хрватској.

Јецков: Тражимо да имамо српску редакцију на ХРТ-у, као што то имају Хрвати у Војводини!

Фото: Принтскрин

Посебно се осврнула на загарантована права која би требало да има српска заједница, а која се не примењују у пракси.

- Прописи који регулирају права и положај припадника националних мањина у Хрватској су скоро потпуно усаглашени с прописима међународног и еуропског права у погледу права националних мањина. Међутим, главно и једино важно је питање је који је ниво имплементације споменутих прописа у пракси, односно јесу ли поједини прописи остали мртво слово на папиру? - запитала се потпредседница Јецков.

Драгана Јецков је посебно критковала област информисања која је зајамчена припадницима српске заједнице у Хрватској, а коју ХРТ уопште не поштује.

- Уставни закон о правима националних мањина, Закон о ХРТ-у те Уговор потписан с Владом обавезује ХРТ да производи, супроизводи и објављује програме намењене информисању припадника националних мањина у Републици Хрватској на језицима националних мањина, укључујући и програме за децу на језицима националних мањина.

Сведоци смо да на пример само 1% програма ХРТ-а 2018. године се бавио питањима свих националних мањина у Хрватској, што је далеко од задовољавајућег.”

- Као позитиван пример, а можда и смерница за поступање, може нам послужити ситуација из Србије јер на Радио-телевизији Војводине, као једном од два јавна сервиса у Републици Србији, још 2010. године основана је мањинска редакција на хрватском језику коју чине поред одговорног уредника, 4 уредника, 4 новинара, видео репортера, 3 сарадника у производњи програма и 3 лектора.

Тако се на Другом програму Радио-телевизије Војводине емитује информативна емисија Дневник на хрватском језику од понеђељка до суботе у термину од 17.45 сати. На РТВ-у на хрватском језику се неђељом још емитују емисија Изравно - разговор о актуалним друштвеним и политичким темама од 16.00 сати, док се емисија Светионик, у чијем су жаришту теме из културе, емитује у термину од 16.30 сати.

- Наша је жеља и интенција да, као што је хрватска национална мањина у Републици Србији добила своју редакцију у оквиру јавног сервиса Радиотелевизије Војводине, што поздрављамо, српска заједница добије своју мањинску редакцију на ХРТ-у што је, међу осталим, закључак хрватско-српског Међувладиног мешовитог одбора за заштиту националних мањина, који захтева да се у свим сегментима поштује реципроцитет, који у овом тренутку уопште нити није реципроцитет - закључила је потпредседница СДСС-а и саборска заступница Драгана Јецков.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)