ДИЈАСПОРА ЧУВА ИДЕНТИТЕТ: У Матици српској одржана Конференција српског расејања из региона

Ј. СИМИЋ

16. 10. 2020. у 22:25

ДИЈАСПОРА ЧУВА ИДЕНТИТЕТ: У Матици српској одржана Конференција српског расејања из региона

Учесници конференције у Новом Саду / Фото Б. Лучић

НЕПРЕСТАНА и мукотрпна је борба Срба у дијаспори за очување свог идентитета. Недостаје снажнија подршка матичне земље, а охрабрење ће бити ако у новој влади Србије буде било места за поновно оснивање Министарства за дијаспору - једна је од порука са 11. Конференције српских националних организација из земаља региона, одржане у Матици српској у Новом Саду.

Поздрављајући представнике наших сународника из Македоније, Румуније, Мађарске, Албаније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Словеније и Србије, председник Матице српске проф. др Драган Станић рекао је да "сви заједно морамо бити окупљени око идеје да унапредимо Србију и српски народ - где год да живи".

Председник Покрајинске владе АП Војводине Игор Мировић најавио је да ће у оквиру будуће Покрајинске владе, од јануара, заживети посебна управа за сарадњу са дијаспором.

- Ово је борба која траје вековима, тако ће бити и у будућности, те зато морамо истрајати на повезивању, заједничким програмима, очувању баштине, борби за наш идентитет, заједништво и очување српског писма, језика и традиције - рекао је Мировић и подсетио да је његова влада у протеклом периоду упутила финансијску помоћ сународницима у Хрватској, Мађарској, Румунији, а први пут недавно и у Црној Гори.

Др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета у Црној Гори, истакао је да је претходна црногорска власт чинила све да осујети настојање Срба у тој држави да очувају свој идентитет. Захваљујући помоћи из Србије, та борба није потпуно осујећена.

Председник Савеза Срба у Румунији Огњен Крстић рекао је да за разлику од Срба у Хрватској и Црној Гори, који имају егзистенцијалне проблеме, наши сународници у Румунији и у Мађарској имају разумевање као и финансијску подршку тамошњих власти, али да им недостаје институционална повезаност са Србијом.

- Не могу, нажалост, ничим да се похвалим јер у овом моменту против Срба у Северној Македонији не ради само македонска него и албанска власт. Поред осталог, немамо право ни на вероисповест, упркос чињеници да тамо постоји 60 српских храмова. Али, литије у Црној Гори поново су пробудиле српство и у нама који тамо живимо - рекла је Гордана Стојковска.

У сличној незавидној ситуацији, по речима Павла Јакоја Брајовића, председника Удружења Срба у Скадру, налазе се и Срби у Албанији.

СПОНЕ ДА ОЧВРСНУ

ПРЕДСТАВНИК Националног савета Срба у Словенији Никола Тодоровић казао је да се 65.000 наших сународника радује напредовању Србије у сваком погледу, али да би споне са дијаспором биле чвршће када би постојало ресорно министарство, те да институције Србије и Републике Српске посвете већу пажњу српским кровним организацијама у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)