УГИНУЛА ЈЕ ПРЕ 30 ГОДИНА: Научници у САД клонирали измрлу врсту америчког твора (ФОТО)

Танјуг

21. 02. 2021. у 00:33

Научници у САД успешно су клонирали животињу која је угинула пре 30 година, америчког твора, црноногу феретку из породица ласица.

УГИНУЛА ЈЕ ПРЕ 30 ГОДИНА: Научници у САД клонирали измрлу врсту америчког твора (ФОТО)

Фото: ЕПА

Животиња рођена 10. децембра, клонирана је из гена замрзнутих 1988. године, а научници су тек сад објавили да је тај процес био успешан, преноси АП.

Сурогат мајка клониране животиње, која је добила име Елизабет Ен, била је домаћа феретка, а рођена је у установи за ову угрожену врсту у Форт Колинсу, у америчкој држави Колорадо.

Клонирана животиња идентична је генетска копија феретке која се звала Виља, а њени остаци, након што је угинула 1988. године, замрзнути су у раним данима ДНК технологије.

Ова технологија даје наду да ће бити сачуване угрожене врсте, али и да постоји могућност оживљавања оних које су изумрле.

Када је Виља угинула 1988. године, њено ткиво послато је у „замрзнути зоо врт“ у Сан Дијего зоо глобал, у којем се чувају замрзнути остаци више од 1.100 врста и подврста из целог света.

Биотехнологија и генетички подаци могу да направе разлику на том пољу, заједно са напорима за очување врста, рекао је водећи научник биотехнолошке организације која је обавила клонирање „Ривајв енд ристор" Бен Новак.

„Са техником клонирања, у основи можемо да замрзнемо време и регенеришемо те ћелије. Још смо далеко од могућности да животињама променимо гене како бисмо их учинили отпорнијим, али ће то бити могуће у будућности“, рекао је Пит Гобер из америчке агенције за очување дивљих животиња и риба.

„Ривајв енд ристор“ наводе да имају у плану да клонирају и рунастог мамута, али и неке врсте птица, иако је њихово клонирање сложеније него код сисара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе