ЈЕДАН САСТОЈАК ЈЕ КЉУЧАН! Како правилно припремити кисели купус да би трајао читаве зиме
ДОМАЋИНИ који у оквиру зимнице припремају домаћи кисели купус, о њему мисле већ у мају, када се у топле леје сеје семе купуса, такозваног качара.
Фото: Јутјуб принтскрин
Када расад достигне довољну висину, из пластеника се износи на њиву и сади током јула, након тога се полива свако вече. Купус који је никао око Ђурђевдана, последњих дана октобра стигао је на пијаце, а одатле у домове где се слаже у буриће или каце.
- Ја купус остављам здрав и непрскан. И слажем га како је растао и после тога га наливам одом и солом. И притискам га позади и са неким тврдим предметом да обгрезне вода. Ја на сто кила купуса стављам четири килограма соли. Није то много. Сол држи купус и мора да буде добро слан - каже Вера Анђелић, домаћица из Остре.
Да би се купус одржао до пролећа, мора се водити рачуна о многим другим појединостима, а нарочито о томе где ће каца с купусом стајати. Обично су то хладни подруми у којима се чува и остала зимница. Камени зидови омогућавају уједначену температуру неопходну за процес ферментације, а уједно спречавају смрзавање у просторији на којој је прозор због подрумског проветравања отворен 365 дана у години. Важно је знати и која врста купуса се може киселити, јер није сваки купус за те намене.
- Сто кила купуса увек ставимо купуса за зиму. За нашу породицу је довољно. Користимо старинску сорта купуса - каже Вера.
Поред такозваног голубарца који је карактеристично бледољубичасте боје, за кисељење се користи и српски мелез. Обе сорте су домаће, аутохтоне. И за килограм једне или друге врсте ових дана у Чачку треба издвојити од 70 до 80 динара по килограму. Иначе купус се може наћи и за 30, али је реч о хибридним сортама.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО
ВЕЛИКИ СТРАХ ЗАВЛАДАО У ЕВРОПИ Зеленског упозоравају: "Ништа не потписуј"
ЕВРОПСКИ челници потајно саветују украјинског председника Володимира Зеленског да буде опрезан поводом напора Сједињених Држава да постигну мировни споразум са Русијом.
07. 12. 2025. у 08:38
НОВИ ДЕТАЉИ У ИСТРАЗИ, ЗАВРШЕНО ВЕШТАЧЕЊЕ ВОЗИЛА Откривено како је дошло до несреће у којој су погинули Ана Радовић и Александар
ОТКРИВЕНИ су нови детаљи из истраге трагичне саобраћајне несреће у којој су страдали Ана Радовић (20) и Александар Масалушић (37).
07. 12. 2025. у 07:16
ДРСКО: Јелисавета Орашанин БЕЗ ДОЊЕГ ВЕША шета улицом (ФОТО)
ГЛУМИЦА Јелисавета Орашанин поново је привукла сву пажњу када се појавила у комбинацији која је изазвала праву буру на мрежама.
06. 12. 2025. у 20:35
Коментари (0)