СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Алуминијумска фолија није увек безбедно решење за чување хране

Новости онлајн

13. 07. 2025. у 22:00

АЛУМИНИЈУМСКА фолија је практична, али није увек најбезбеднија за кување.

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Алуминијумска фолија није увек безбедно решење за чување хране

Foto: Profimedia

Алуминијумска фолија је безбедна ако је користите за печење поврћа или протеина. Када кувате са фолијом на високим температурама, посебно са киселом или зачињеном храном, треба бити пажљивији, јер њена употреба може довести до преношења веће количине алуминијума у ​​ваш оброк. Нека истраживања сугеришу да прекомерни унос алуминијума потенцијално може бити повезан са неким здравственим проблемима. Сазнајте и да ли је безбедно да више пута употребите алуминијумску фолију? Ово су намирнице и јела која не би требало да припремате и подгревате у фолији:

1. Све што подгревате у микроталасној пећници

Алуминијумска фолија и микроталасна не смеју да се комбинују. Фолија изложена микроталасним зрацима може довести до варничења, па чак и пожара, што може проузроковати трајно оштећење ваше микроталасне пећнице или још горе. Остатке хране обично не треба чувати у алуминијумској фолији, јер није херметички затворена.

2. Маринаде од парадајза, цитруса и киселине

Парадајз, агруми и маринаде на бази сирћета, спадајући у категорију киселе хране, и нису безбедни за припрему у алуминијумској фолији. Кисела храна може проузроковати да се више алуминијума испразни у ваш оброк, повец́авајући унос алуминијума, што потенцијално може довести до проблема ако се конзумира током времена у великим количинама.

Foto: Profimedia

3. Слана јела

Баш као и киселина, со може проузроковати излучивање алуминијума у ​​храну. Било које јело које садржи значајну количину соли (на пример, домаћа слана пецива или сушено месо, попут шунке и кобасица), не треба припремати у алуминијуму, како би се спречило да натријум хлорид (тј. со) реагује са јонима алуминијума. Такође, уколико припремате и сецкате јела морате да водите и рачуна колико често треба да мењате пластичне даске за сечење.

4. Споро печена јела

Уколико умотавате на пример ребра у фолију пре него што почнете споро да их печете сатима, правите грешку. Избегните употребу фолије за све што се пече дуго времена, попут споро печеног меса или чорби. И ово може довести до ослобађања више алуминијума у ​​оброк. Ако сте навикли да споро печете јела у фолији, ово је тренутак да пређете на керамичко или стаклено посуђе или, ако морате, користите слој папира за печење између алуминијума како не би директно додиривао храну.

Foto: Profimedia

5. Храна кувана на високој температури

Добра вест је да алуминијум обично не почиње да се топи док не пређе 470 степени Ц, али ипак треба избегавати кување са алуминијумом за било коју храну печену на преко 200 степени Целзијуса. Изнад ове температуре, метал може да се пренесе у храну. Прескочите печен кромпир умотан у алуминијум и премажите га танким слојем уља за кување или га уместо тога умотајте у папир за печење. Ово важи и за кување на логорској ватри – не препоручује се увијање хране у алуминијумску фолију и гриловање на отвореном пламену.

6. Плодови мора и риба

Морски плодови и риба умотани у фолију су популаран начин за лако припремање ручка, али алуминијумска фолија може дубље да продре у рибу него у друга меса, што рибу чини вероватно најгорим протеином за припрему у фолији. Риба кувана у папиру за печење, је популаран (и сличан) начин кувања филета на пари.

7. Домаћи кекс

Кекс се обично брзо пече на релативно ниској температури, тако да технички гледано могу безбедно да се пеку на алуминијумској фолији, али ће дно кекса да буде тврдо и превише хрскаво, а посластице ће се потенцијално залепити за алуминијум, што ће довести до њиховог мрвљења приликом вађења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ЕПСКИ СКАНДАЛ: Испливао снимак, жреб за Светско првенство намештен!? (ВИДЕО)