КАКО ДА ЗАШТИТИТЕ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ ОД АИ ТЕХНОЛОГИЈА: Само 3 секунде довољне су да ваш глас буде клониран

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

21. 06. 2024. у 22:45

ВЕШТАЧКА интелигенција се постепено "прикада" бројним сферама наших живота. Од креирања слика, видео записа, па до директне комуникације са четботовима, сигурно је да ће АИ само наставити да се развија и примењује.

КАКО ДА ЗАШТИТИТЕ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ ОД АИ ТЕХНОЛОГИЈА: Само 3 секунде довољне су да ваш глас буде клониран

Фото Shutterstock

Међутим, многим овим системима су потребне информације корисника да би били унапређени, што значи да се ваши лични подаци могу користити у ове сврхе.

Ако сте забринути за своје податке и приватност, ево неколико једноставних корака које можете предузети, према саветима стручњака за АИ:

ПРОВЕРИТЕ ПОДЕШАВАЊА ТЕЛЕФОНА

Прва ствар коју о можете да урадите је да проверите где све делите своје податке, тако да можете да почнете са својим телефоном. Идите у подешавања и кликните на "микрофон", па проверите све апликације које користе микрофон. Запитајте се: Да ли је за сваку апликацију потребна ова функција? Да ли је, на пример, вашој апликацији за мапе потребан микрофон? Вероватно не.

Дакле, прегледајте апликације које имају дозволу да користе вашу камеру, микрофон, датотеке на вашем телефону, локацију и уверите се да своје податке делите само са апликацијама којима то свесно дозвољавате.

Само три секунде снимања вашег гласа су довољне да он буде клониран, упозоравају стручњаци. Због тога је важно да се правилно заштитите и одбијете приступ овим функцијама.

ПРОЧИТАЈТЕ УСЛОВЕ КОРИШЋЕЊА

Када видите дугачак текст који вам искочи када приступате некој интернет страници, вероватно одмах кликнете "Дозволи" или "Слажем се". Ко има времена да све то прочита? Ионако увек пишу исте ствари, зар не?

Нажалост, није толико једноставно. Стручњаци препоручују да обавезно прочитате шта прихватате. Најчешћи пример су "колачићи" на одређеним интернет страницама, посебно када их посећујете први пут. Када тада притиснете "Дозволи", потенцијално прихватате да одређена страница користи ваше податке.

Када имате опције да можете да изаберете које дозволе желите да дате или да одбијете, издвојите време да то урадите. Ово је такође важно када отпремате лични садржај, попут фотографија, на веб странице. У супротном, ако отпремате садржај без читања услова, можда тој веб-страници дајете права да га убудуће користи.

ДАВАЊЕ ЛИЧНИХ ИНФОРМАЦИЈА

Када се пријављујете на веб страницу или онлајн услугу, размислите колико информација заправо треба да дате.

Многе компаније прикупљају податке да би их продале другим компанијама - било да сте у питању ви, ваши пријатељи, породица то су подаци који имају вредност. Зато размислите шта "нудите".

На пример, ако сте поручили артикал преко интернета, има смисла да наведете своју адресу, али у другим ситуацијама то можда није неопходно. Да ли за сваку страницу има смисла да оставите своју е-пошту, адресу, године, број пасоша? Ако нисте сигурни, онда је боље да то избегнете.

 

ДА ЛИ ЈЕ ВРЕДНО ПОТЕНЦИЈАЛНИХ ОПАСНОСТИ

Последња велика ствар коју можете да урадите је да одлучите да ли је одређена апликација/онлајн услуга вредна да некоме дате приступ вашем телефону. Ово се посебно односи на бесплатне апликације, попут игрица. Иако неке апликације не плаћате новцем, можда ћете плаћати својим личним подацима, преноси "Скај њуз".

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - РУСКА АРТИЉЕРИЈА НА ДЕЛУ: Јединица гађала положаје украјинске војске на фронту у Херсону

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЂОКОВИЋУ ЈЕ СРБИЈА НАЈВАЖНИЈА! Бекер за Новости: Новак најбоље игра када игра за своју нацију