ШТА ЈЕ ОТКРИО ТЕЛЕСКОП „ЏЕЈМС ВЕБ“: У Сунчевом систему живота може бити и ван Земље? (ВИДЕО)

Novosti online

01. 06. 2023. у 23:38

НАУЧНИЦИ су и раније сматрали да још једном место у Сунчевом систему задовољава критеријуме неопходне за постојање живота, а сада је дошла још једна потврда.

ШТА ЈЕ ОТКРИО ТЕЛЕСКОП „ЏЕЈМС ВЕБ“: У Сунчевом систему живота може бити и ван Земље? (ВИДЕО)

Фото: Профимедиа

Осим на Земљи, до сада су откривена само два места с текућом водом у Сунчевом систему. То су Јупитеров месец Европа и један од више од сто Сатурнових месеца - Енкелад. Управо зато су та два природна сателита постала предмет повећаног интереса астронома и астробиолога, а нови подаци само повећавају интересовање за Енкелад.

Наиме, они показују како постоји могућност да би, ако заиста постоји живот ван Земље, односно унутар Сунчевот система, то могло да буде управо на поменутом Сатурновом месецу.

-Нове податке добили смо захваљујући телескопу „Џејмс Веб“ који је открио прилично велики облак водене паре који долази са његовог јужног пола. Тренутно није познато што проузрокује овако масивни облак који се протеже на око 10 хиљада километара у дужину, али његова величина је изненадила научнике. Када сам погледао видео-податке, мислио сам да је реч о некој грешки. Било је тако шокантно открити водени облак 20 пута већи од месеца, коментарисао је Героним Вилануева, члан тима НАСА који проучава облак паре.

Овај месец, шести по величини који кружи око Сатурна, од њега је удаљен више од 230 хиљада километара и непрекидно избацује молекуле воде, остављајући иза себе, како су то сликовито описали из НАСА, „ореол, готово попут крофне“. Према подацима „Џејмса Веба“, Енкелад снабдева водом цео Сатурнов систем, укључујући и саму планету.

Питање које се поставља и на које би сви желели да добију одговор гласи - има ли на том месецу, односно у његовом океану живота?

Док се одговор чека, научници наглашавају да Енкелад испуњава све критеријуме за то. Осим воде, још прошле године је откривено како океан садржи и фосфор, витални градивни елемент живота који се користи за изградњу ДНК и РНК, као и друге важне елементе за живот - угљеник, водоник, азот, кисеоник и сумпор.

Још једна ствар која иде у прилог потенцијалном животу у овом океану јесте што избацује гас метан који се иначе везује уз микробе, односно они га производе или користе. Управо зато научници размишљају како у океану на јужном полу Сатурновогмесеца живе или су у прошлости живели микроорганизми, пренео је „Дејли мејл“.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

САД ТО НЕ ЈЕДЕ: Дијана открила који је омиљени Нолетов слаткиш из детињства (РЕЦЕПТ)