АЛАРМ УПАЉЕН, СТРУЧЊАЦИ ЗАБРИНУТИ: Европи прети велико захлађење? (ВИДЕО)

Novosti online

01. 04. 2023. у 11:44

ЛЕД са Антарктика који се убрзано топи узрокује драматично успоравање дубоких океанских струја, што може имати катастрофалан учинак на климу, показује ново истраживање.

АЛАРМ УПАЉЕН, СТРУЧЊАЦИ ЗАБРИНУТИ: Европи прети велико захлађење? (ВИДЕО)

Фото: Танјуг АП

Проток воде дубоко у мору који покреће морске струје могао би да се до 2050. смањи за 40 посто, каже тим аустралијских научника, пише ББЦ.

Морске струје по свету преносе неопходну топлину, кисеоник, угљеник и важне нутријенте. Претходна истраживања сугеришу да би успоравање Северноатлантске струје (чији је Голфска струја део) могло да изазове велико захлађење у Европи. Нова студија, објављена у часопису Натуре, такође упозорава да би успоравање струја могло да смањи способност светских мора и океана да апсорбују угљен-диоксид из атмосфере.

Упоравају се морске струје

Извештај наглашава да је Земљина мрежа океанских струја делимично вођена кретањем гушће, сланије морске воде у близини Антарктика. Али како се глечери топе, морска вода постаје мање слана и ређа, па се њено кретање према дну успорава.

Ове дубокоморске струје, или „превртање“ воде, на северној и јужној хемисфери биле су релативно стабилне миленијумима, али их сада ремети клима која се загрева, кажу научници.

- Наши модели показују да ако емисије угљеника наставе да расту тренутном брзином, онда ће Антарктичка струја успорити за 40 одсто у наредних 30 година, што може довести до дела укупног колапса океанских струја - каже вођа студије професор Метју Ингланд.

- Да океани имају плућа, ово би било једно крило - каже океанограф Ингланд са Универзитета Новог Јужног Велса у Сиднеју.

Др Адел Морисон, која је допринела извештају, објаснила је да како океанске струје успоравају, вода на површини брзо достиже свој капацитет да апсорбује угљеник, али се онда не замењује водом из дубоког мора са дезасићеном угљеником. Атлас студија је 2018. године открила да је систем циркулације воде у Атлантском океану сада слабији него што је био у било ком тренутку у протеклих 1.000 година и да се значајно променио у последњих 150 година.

Потенцијално захлађење у Европи

Студија је такође сугерисала да би Атлантска меридионална преокретна циркулација (АМОЦ), чији је део топла Голфска струја, могла да охлади океан и северозападну Европу и утиче на морски екосистем. Сензационалистички опис затварања АМОЦА-е приказан је у филму катастрофе 2004. "После сутра".

Али др Морисон каже да би успоравање Јужне струје имало већи утицај на морски екосистем и Антарктик.

- Морске струје доносе на површину важне хранљиве материје које тону на дно када организми умру, чиме се обнављају залихе хранљивих материја за глобални екосистем и за рибљи фонд - каже др Морисон.

- Друга велика импликација коју би ово могло имати је убрзано топљење Антарктика у будућности. Наиме, тиме се отвара пут топлијим водама које могу да убрзају отапање, што у океан уноси још ређу, отопљену воду, што још више успорава циркулацију - каже он, а преноси "Јутарњи лист".

"Све се дешава брзо"

Научници су провели 35 милиона сати током две године правећи своје моделе, што сугерише да би циркулација дубоког океана на Антарктику могла да се успорава двоструко брже него у северном Атлантику.

- Невероватно је видети како се све дешава тако брзо - каже климатолог Алан Микс са Државног универзитета Орегон, аутор извештаја за Међувладин панел за климатске промене (ИПЦЦ).

- Чини се да тренутно узима брзину. То је главна вест! - рекао је Микс.

Ефекат топљења антарктичког леда на океанске струје није узет у обзир приликом креирања најновијих модела климатских промена ИПЦЦ-а, али када се то укључи, променаће бити „веома значајна”, рекао је професор Ингланд.

БОНУС ВИДЕО: ЕРУПЦИЈА ВУЛКАНА НА КАМЧАТКИ: "Безимени" избацио пепео шест километара увис

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (1)

НИКОЛА КОЈО: Људи из бранше имају посла и лепо живе