ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА: Старо је 6.000 година и њиме су ловили велике предаторе (ВИДЕО)

Novosti online

30. 03. 2023. у 01:15

НАЈСТАРИЈА метална удица пронађена је у израелском граду Ашкелону, објавила је израелска Управа за антиквитете.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА: Старо је 6.000 година и њиме су ловили велике предаторе (ВИДЕО)

Фото: Unsplash

 Ради се о удици старој око 6.000 година, која је била алат за лов на велике морске предаторе, као што су ајкуле.

Најстарија удица направљена је од бакра, дуга је око 6,5 центиметара и широка четири центиметра. Из Управе за антиквитете наводе да је, с обзиром на величину, кориштена за лов на ајкуле или друге велике рибе Медитерана у периоду енеолита, односно бакарног доба.

АРХЕОЛОЗИ: ДО САДА НИЈЕ НАЂЕНО НИШТА ТАКВО

До сада није нађено ништа такво, наводи Јаел Абади Рејс из те Управе и објашњава да је удица нађена пуком срећом у некадашњем насељу. Она каже да је удица срећом преживела, јер су друге највероватније зарђале и нестале.

Сачувана је, како објашњава Јаел Абади Рејс, захваљујући микроклими места где је нађена. Село из бакарног доба код Ашкелона, на југу Израела. То налазиште смештено је поред језера које периодично плави подручје, па су куће прављене на сувим местима. Тако је удица успела да преживи хиљаде година, а да је корозија не уништи.

Археолози су нашли још артефаката из бакарног доба на овом налазишту, па чак и место за прераду бакра. Захваљујући томе, откривено је да нису познавали само један начин топљења бакра, већ два. Тако су неке алате правили од чистог бакра, а неке од његове легуре. Ипак, и у то доба, метали су били веома скупи, па су нађени и алати направљени од камена.

ЗАВИСНИ ОД МОРСКИХ ПЛОДОВА

Археолошки докази говоре да су мештани овог прастарог насеља били веома зависни од морских плодова. Међутим, сматрало се да су главни начини доласка до њих били ловљење копљем, берба шкољки или скупљање угинулих риба које вода избаци, док је риболов удицом на отвореном мору био много сложенији за људе који су живели у то време.

Тако су налази риболовачке опреме доста ретки: најстарија удица направљена од шкољке потиче од пре 20.000 година, две су нађене у Јапану, а једна у Источном Тимору. Удице од шкољки налажене су из каснијих периода, али већина су мале, каже Абади Рејсова. Међутим, ова нађена у Израелу је изузетно велика.

Она додаје да су мештани овог села из бакарног доба такође вероватно користили удице направљене од костију.

Обала код Ашкелона била је густо насељена у бакарном добу, кажу археолози, а нађени су остаци релативно великих села у којима су се људи бавили пољопривредом и сточарством, преноси „Харец“.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

СРБИ - НАЈЗГОДНИЈА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕУРО 2024! Ево ко је најсекси фудбалер, али и како изгледа Топ 10 те листе! (ФОТО)