НИЈЕ ПРВОАПРИЛСКА ШАЛА: Огромна ћуфта од изумрлог мамута представљена у Холандији

Танјуг

28. 03. 2023. у 22:38

ОГРОМНА ћуфта направљена од меса узгојеног помоћу ДНК изумрлог вунастог мамута приказана је данас у Музеју савремене науке у Амстердаму “Немо”.

НИЈЕ ПРВОАПРИЛСКА ШАЛА: Огромна ћуфта од изумрлог мамута представљена у Холандији

Фото: Принскрин

Ћуфту је креирала аустралијска компанија за узгој меса "Воw", из које су саопштили да није реч о "првоаприлској шали", већ да им је намера била да наведу људе да размисле о култивисаном месу, као одрживијом алтернативом за право месо.

-Желели смо да створимо нешто што је потпуно другачије од свега досад виђеног, рекао је оснивач компаније Тим Ноксмит Ројтерсу, додајући да је то додатни разлог за избор мамута, будући да научници верују да је изумирање животиње било изазвано климатским променама.

Ћуфта је направљена од овчијих ћелија у које је уметнут асингуларни ген мамута миоглобин.

-Када је у питању месо, миоглобин је одговоран за арому, боју и укус, изјавио је Џејмс Рајал, из компаније "Воw".

Фото Танјуг/АП

Пошто је секвенца ДНК мамута коју је Вов добио садржао празнине, уметнута је ДНК афричког слона.

-Слично као у филму Парк из доба јуре, рекао је Рајал, наглашавајући да је највећа разлика у томе што нису креиране стварне животиње.

Док стварање узгојеног меса обично значи коришћење крви мртвог телета, "Воw" је користио алтернативу, што значи да није било убијених животиња у прављењу месних округлица од мамута.

Фото Танјуг/АП

Ћуфта која има арому крокодилског меса тренутно није за потрошњу, с обзиром на то да садржи протеин стар 4.000 година и захтева ригорозне тестове пре него што се појави на тржишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

НАТАША КАНДИЋ ОПТУЖЕНА ЗА МОБИНГ Огласили се запослени: Злоставља нас, малтретира и вређа