ЖИВОТ НА ЗЕМЉУ ДОШАО ИЗ СВЕМИРА? Објављено кључно откриће на астероиду

Novosti online

22. 03. 2023. у 11:28

ДВА органска једињења, неопходна живим организмима, пронађена су у узорцима са астероида Рујгу, што поткрепљује теорију да су неки састојци кључни за појаву живота стигли на Земљу на стенама из свемира пре више милијарди година.

ЖИВОТ НА ЗЕМЉУ ДОШАО ИЗ СВЕМИРА? Објављено кључно откриће на астероиду

Фото: Free Images Pixabay

Научници су саопштили да су открили урацил и ниацин у стенама које је сонда Хауабуса Јапанске свемирске агенције узела 2019. са две локације на Рујгу, преноси Јурактив.

Урацил је један од градивних елеманата који чине РНК, молекула које носе упутства за настанак и функционисање живих организама.

Никотинска киселина, позната и као витамин Б3 или ниацин, важан је кофактор за метаболизам у живим организмима, а такође је откривена у истим узорцима.

Узорци са Рујгуа пребачени су 250 милиона километара назад на Земљу у затвореној капсули која је слетела 2020. на аустралијско тло, због даљих анализа у Јапану.

Научници већ дуго размишљају о условима који су били неопходни за настанак живота након формирања Земље пре око 4,5 милијарди година.

Нова открића добро се уклапају у хипотезу да су градивни молекули живог света на Земљу дошли путем комета или астероида.

Када је земља била у "младим данима", сваке године "бомбардована" је кометама меторима и астеродима који су доносили гомилу материјала богатог једињењима која су помогла да се отвори пут за прве живе организме.

 - Наше кључно откриће је да су урацил и ниацин, од којих су оба од биолошког значаја, заиста присутни у ванземаљским срединама и можда су достављени раној Земљи као компонента астероида и метеорита. Верујемо да су имали улогу у еволуцији пребиотика на Земљи и вероватно у настанку првог живота - рекао је астрохемичар Јасухиро Оба са Универзитета Хокаидо у Јапану, водећи аутор истраживања објављеног у часопису "Нејчер комјуникејшн".

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРАЛА ДВЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ: Одговор на маневре САД и Јужне Кореје (фотографије)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (0)

КО ИМА ПРЕДНОСТ? Слика раскрснице посвађала кориснике мрежа - многи се залете и ПОГРЕШЕ