ФАСЦИНАНТАН СНИМАК ИЗ СВЕМИРА: Како планете круже око удаљене звезде (ВИДЕО)

Novosti online

02. 02. 2023. у 23:34

НАУЧНИЦИ су недавно објавили фасцинантан снимак на којем се виде четири тачкице које круже око црног круга – ради се о удаљеном планетарном систему.

ФАСЦИНАНТАН СНИМАК ИЗ СВЕМИРА: Како планете круже око удаљене звезде (ВИДЕО)

Фото Танјуг/АП

Четири светлеће куглице су егзопланете, а црни диск представља њихову звезду, удаљену од Земље 133 светлосне године.

У питању је такозвани тајмлапс, спајање снимака прикупљених током 12 година посматрања, првог откривеног планетарног система. Научници су га уочили 2008.године, а од тада га помно прати астроном Џејсон Ванг са Универзитета Нортвестерн.

„Обично је тешко снимити планете у орбити. Примера ради, није очигледно да Јупитер или Марс круже око Сунца јер живимо у истом систему и немамо поглед одозго према доле. Додатно, астрономски догађаји се обично догађају или пребрзо или преспоро да би се добио видео-снимак. Тако да сада можемо да уживамо у нечему чудесном“, рекао је Ванг, а преноси „Сајенс алерт“.

До сада смо у свемиру пронашли више од 5.200 егзопланета (планета изван Сунчевог система), али већину њих заправо нисмо видели у правом смислу те речи. Удаљене планете је јако тешко уочити јер су врло мале и имају слабу светлост у поређењу са звездом око које круже.

Астрономи их примарно проналазе индиректним методама. Наиме, ако се на звезди примети правилан и слаб пад сјаја, то значи да између ње и нас пролази неко тело, односно егзопланета. Са звездом ХР8799 је било среће на више начина.

Планетекојеорбитирају око ње довољно су велике и удаљене, а системје оријентисан на такав начин да ако се блокира светлост звезде (зато се ХР8799 појављује као црни диск), могу да се виде светле тачкице, односно егзопланете.

Ванг и његове колеге су током година прикупили довољно снимака ХР8799 за временску дистанцу која показује делимичне орбите па су 12 година посматрања „убрзали“, односно угурали у временски период од четири и по секунде.

Црни круг у средишту тајмлапса је млада звезда стара 30 милиона година, око 1,5 пута масивнија од Сунца. Њој најближа егзопланета, ХР8799е, има масу од 7,4 Јупитера и треба му 45 година да направи круг око своје звезде. Научници су анализирали њену светлост и утврдили да се ради о гасовитом џину.

После ње долази ХР8799д која је девет пута масивнија од Јупитера и има орбитални период од 100 година. ХР8799ц има масу од 7,8 Јупитера, а „година“ му траје 190 Земаљских. Научници наводе да у њеној атмосфери има воде. Најудаљенија тачкица је ХР8799б, егзопланета скоро шест пута масивнији од Јупитера којој треба 460 година да направи круг око своје звезде.

Према истраживању из децембра прошле године, око ХР8799 вероватно орбитира и пета планета; која је мања и ближа звезди од својих „колегиница“. Научници процењују да је од четири до седам пута већаод Јупитера и да кружи врло близу своје звезде; због чега ју је и тешко уочити директномметодом.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ГЛАВНЕ ТАЧКЕ НОВЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ РУСИЈЕ: Подривање темеља америчке доминације у свету, нагласак на сарадњи са две силе