ПРОНАЂЕН "ЧОВЕК ИЗ ЈУНСИЈАНА": Људска лобања стара милион година ископана у Кини (ВИДЕО)

Новости онлајн

02. 10. 2022. у 18:51

КИНЕСКИ археолози пронашли су скоро потпуно читаву људску лобању стару милион година на локалитету у провинцији Хубеј.

ПРОНАЂЕН ЧОВЕК ИЗ ЈУНСИЈАНА: Људска лобања стара милион година ископана у Кини (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/New China TV

Пронађена лобања је најкомплетнија људска лобања која је откопана на територији Евроазије, наводи Саут Чајна морнинг пост.

Новооткривена лобања, названа Човек из Јунсијана, верује се да потиче из палеолита, односно старијег каменог доба. Прве две лобање на истом локалитету откривене су 1989. и 1990. године, а научници процењују да је стара између 800.000 и 1,1 милион година.

Археолози са Института за културне реликвије и археологију у провинцији Хубеј наводе да ће откриће помоћи у одгонетању људске еволуције у источној Азији када се буде утврдила тачна старост лобање.

Археолози су такође открили животињске фосиле од крупнијих биљоједа и месождера, као и камено оруђе, које је коришћено за лов и сечење меса.

- Лобања је слична претходним у смислу окружења у ком је сахрањена, остацима фауне и техничким карактеристикама каменим алатки којима је израђена гробница, тако да би требало да је из истог доба“, каже Лу Ченгкју, вођа истраживачког тима.

Говорећи за Си-Си-Ти-Ви Гао Синг, директор локалитета, каже да су археолози ископали веома мало људских фосила који су старији од милион година.

„У Кини и источној Азији, једини остаци старији од милион година су ископани у провинцији Јунан (стари 1,7 милиона година) и у провинцији Шенси (стари између 1,6 до 1,2 милиона година)“, рекао је Гао.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

Јунак спасао Скопље од нових жртава: Ко је био Максим који је први подвижник Вечерњих новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДРАМА У АВИОНУ: Исус ми је рекао да отворим врата! Прогурала се поред особља и почела да вуче браву (ВИДЕО)