САМИ СУ КРИВИ ШТО СУ НЕСТАЛИ? Древне Маје се вековима тровале живом (ВИДЕО)

Novosti online

28. 09. 2022. у 00:38

ТОКСИЧНИ нивои загађења живом, најчешће повезани са савременом индустријом, неочекивано су откривени на вековима старим археолошким локалитетима где је некада почивала мајанска култура, што би могао да буде један од разлога који је утицао на њихов нестанак.

САМИ СУ КРИВИ ШТО СУ НЕСТАЛИ? Древне Маје се вековима тровале живом (ВИДЕО)

Фото: Pixabay

Давно пре доласка конкистадора, који су у Нови свет донели рат и болести, мајанска култура загадила је своје урбане центре великим количинама живе. Чак и данас, присуство елемента је толико да истраживачи морају да носе заштитну опрему да би сачували своје здравље. Загађење оваквим количинама живе обично се повезује са савременим урбаним центрима и индустријским подручјима, каже Данкан Кук, геоархеолог са Аустралијског католичког универзитета и предводник студије која проучава еколошко наслеђе Маја.

Заједно са тимом истраживача из САД и Британије, Кук је анализирао базе узорака и податке прикупљене са 10 локалитета који потичу из класичног мајанског периода. Поређења и анализе земљишта показали су да је на седам од 10 локалитета утврђена концентрација живе једнака модерним горњим границама токсичног нивоа или изнад тог нивоа.

- Откриће живе дубоко у земљишту и седиментима древних мајанских градова било би тешко објаснити све док се не узму у обзир пређашња археолошка открића у региону која говоре о томе да су Маје користиле живу вековима уназад - истиче Кук.

У свом чистом облику, жива је метал сјајносиве боје који се топи на ниским температурама и претвара у густу течности, која је током историје добила име брзо сребро (немачки – qуецксилбер, енглески – qуицксилвер). Ипак, током читаве историје, једињења која садрже живу имала су широку примену у индустрији и култури. Међу популарнијим је жива (II) нитрат, супстанца која је коришћена да укрути крзно за шешире, а која је тровала нервне системе занатлија који су их израђивали. Можда најпопуларнији облик живе коришћен током историје је живин сулфид, минерал познат као цинобер, који је коришћен као пигмент за добијање јарке црвене боје за бојење одеће и посуђа.

За народ опседнут крвљу, попут Маја, цинобер је представљао много више од јарке нијансе црвене.

- За Маје, објекти су снага душе, цх'улел, налазила се у крви. Због тога, јаки црвени пигмент цинобера био је незамењива и света супстанца, упркос томе што је веома смртоносан и токсичан и његово присуство у земљишту и седиментима древних мајанских локалитета и даље траје - наводи геоархеолог Миколас Данинг са Универзитета у Синсинатију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)