УСПЕЛО ЈЕ! Дан за историју - Наса летелица ДАРТ ударила у астероид! (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

26. 09. 2022. у 23:25 >> 01:20

У ГАЛАКСИЈИ у којој астероиди ударају у планете милијардама година, једна планета одлучила је да узврати ударац.

УСПЕЛО ЈЕ! Дан за историју - Наса летелица ДАРТ ударила у астероид! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: НАСА принтксирн

Први пут у историји планете Земље НАСА је тестирала „технику отклона“. То је први планетарни одбрамбени метод своје врсте.

Насина летелица Дарт се забила у астероид и тако променила његову орбиту.

Несвакидашњи догађај одиграо се на око 11 милиона километара од Земље, на небеском телу познатом као Диморфос, преноси Би-Би-Си. Агенција напомиње да астероид није на путу да удари у Земљу, нити ће га ова проба послати у нашем смеру.

00:30 СМАРТ Нав систем "нациљао мету"

НАСА је потврдила да је "мозак" летелице, такозвани СМАРТ Нав систем "нациљао мету". СМАРТ Нав је скуп рачунских алгоритама на ДАРТ-у који ће, са остатком система за навођење и навигацију летелице, независно пронаћи Диморфос и усмеравати летелицу у њега. То је још један кључни корак ка успешном завршетку мисије и валидацији ове технологије.

У међувремену, мала бела тачка у центру екрана на стриму постаје све већа док се ДАРТ приближава Диморфосу брзином четири миље у секунди.

00:58 Последње провере – сви системи раде како треба, види се и Диморфос, мета Дарт летелице

Контрола мисије је управо извршила последњу проверу за вечерас - сви системи раде како треба, летелица је удаљена мање од 10.000 километара од астероида. Систем Дидимос је сада доста видљивији, види се и астероид Диморфос - мета ДАРТ летелице.

Фото: НАса принтскрин

01:09 Пет минута до удара, виде се Дидимос и Диморфос

Пет минута до удара! Диморфос надомак летелице

01:16 ДАРТ ударио у астероид!

Успело је! Историјски тренутак, Наса летелица ударила у астероид Диморфос! Први тест у одбрани планете Земље од удара из свемира успешно је завршен!

01:28 Последњи корак - потврда да је ДАРТ ударом променио путању Диморфосу

Опсерваторије широм света посматрају систем астероида како би потврдиле да ли је ДАРТ успешно променио кретање астероида. Наредних дана свемирски телескопи Џејмс Веб и Хабл, као и НАСА мисија Луси такође ће посматрати последице, односно орбиту - правац кретања Диморфоса.

Уколико је ДАРТ успешно променио путању астероида, то ће бити први пут да је човечанство успешно променило путању неког небеског тела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

УТЕХА ЗА ПИКСИЈА: Ћерка селектора после утакмице објавила дирљиву слику