СОЛАРНА ОЛУЈА ЋЕ ПОГОДИТИ ЗЕМЉУ 6. ЈУЛА: Очекују нас бројне сметње (ВИДЕО)

Novosti online

05. 07. 2022. у 22:02

ПРЕМА извештајима, соларна олуја ће погодити Земљу сутра, 6. јула.

СОЛАРНА ОЛУЈА ЋЕ ПОГОДИТИ ЗЕМЉУ 6. ЈУЛА: Очекују нас бројне сметње (ВИДЕО)

Фото: Free Images Pixabay

Надолазећа соларна олуја је резултат сунчеве пеге која је избацила велику количину соларних честица ка Земљи. Сада, путујуће честице, познате и као соларни ветар, треба да ударе у Земљу.

Настала геомагнетна олуја може да изазове сметње краткоталасних радио сигнала, као и да изазове пројекцију ауроре. Међутим, поставља се питање да ли је довољно јака да изазове проширена оштећења комуникационе мреже или сателита.

Извештај долази са SpaceWeather сајта, који потврђује податке америчке Националне управе за океане и атмосферу (НОАА).

- Прогностичари НОАА кажу да постоји шанса за мање геомагнетне олује класе Г1 6. јула, када се очекује да ће ток соларног ветра погодити Земљино магнетно поље. Гасни материјал тече из рупе налик киклопу у сунчевој атмосферу - пише у извештају.

Са Г1 класификацијом, која означава соларне олује најслабијег типа, долазећи магнетни флукс вероватно неће оштетити сателите или ГПС системе. Међутим, постоји могућност ометања краткоталасних радио фреквенција.

НОАА класификује соларне олује у пет категорија, од Г1 до Г5. Соларна олуја класификације Г5, попут Карингтоновог догађаја, би данас не само оштетила сателите, утицала на интернет и мобилну мрежу, већ би могла да изазове квар наших електронских уређаја, као и кварове на електричној мрежи. Такође би могла да изазове и шумске пожаре због свог високо набијеног зрачења.

Интензитет и учесталост соларних олуја су порасли у недавној прошлости, како се сунчева активност повећава унутар Сунца. Сунце прати соларни циклус дуг 11 година и приближава се фази соларног максимума, где је најактивније и може изазвати насилне соларне олује.

Прошле недеље, НАСА је известила о ретком феномену где су два различита соларна ветра ударила у Земљу, узрокујући да се магнетосфера отвори и пусти опасно сунчево зрачење. Иако изненађујућа соларна олуја није била довољно јака да изазове било какав поремећај ГПС система или сателита, изазвала је изненађујућу аурору за људе на вишим географским ширинама.

(Smartlife)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)