НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Потпуно дешифрован геном мушкарца из Помпеје

Novosti online

27. 05. 2022. у 23:12

НАУЧНИЦИ су први пут секвенцирали цео геном човека који је страдао у Помпеји током ерупције Везува 79. године нове ере. Извештај о студији је објављен у часопису „Сајентифик рисерч“.

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Потпуно дешифрован геном мушкарца из Помпеје

Foto: Tanjug Parco Arćeologico di Pompei via AP

Геогенетичар Габријел Скорано са Универзитета у Копенхагену и његове колеге извукли су ДНК из остатака двоје људи пронађених у Кући ковача у Помпеји. Скелети су откривени још тридесетих година прошлог века. Судећи по облику, грађи и дужини костију, један је припадао мушкарцу који је у тренутку смрти имао између 35 и 40 година, а други жени старијој од 50 година.

Цео геном се могао секвенцирати само из остатака мушкарца, јер су постојале празнине у секвенцама добијеним од жене.

Помпејски ДНК упоређен је са подацима добијеним од 1.030 становника античког света и 471 модерног човека из Западне Евроазије. Жртва Везува била је генетски најближа становништву Апенинског полуострва у време Римског царства и становницима савремене централне Италије. Међутим, анализа ДНК митохондрија и Y-хромозома човека открила је његову разлику од сународника: једна група гена у то време пронађена је само код острвљана са Сардиније.

Како наводе аутори студије, древни геном је било могуће дешифровати због чињенице да су пирокластични материјали који су прекрили град за кратко време пружили заштиту од фактора животне средине који уништавају ДНК, попут кисеоника.

Раније су научници могли да секвенцирају само кратке делове митохондријске ДНК од људи и животиња из уништеног града.

Ископавања у Кући ковача (познатој и као Столарска кућа или Столарска кућа, Цаса дел Фаббро) вршена су 1914, 1927. и 1933. године. Поред посмртних остатака људи, у кући су пронађени новчићи, накит, бочице парфема, мерни и геодетски инструменти. На фасади је била исписана романтична порука, која је касније изгубљена: „Секунд шаље поздраве својој Прими, где год да је. Преклињем вас, господарице, волите ме.“

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО - МАЛА СРПСКА СВЕТА ГОРА: Са Каблара прелеп поглед из стакленог видиковца

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗБОГ ДУГА ОД 230 ФУНТИ: Шкотски замак продаје се за 1,25 милиона фунти (ВИДЕО)