ХИЉАДЕ ВЕРНИКА ЗБУЊЕНО: Свештеник више од две деценије погрешно крстио људе

Novosti online

19. 02. 2022. у 10:10

ХИЉАДЕ католичких верника мораће поново да се крсте након што је црква открила да је свештеник пуних 26 година користио погрешне речи током овог обреда.

ХИЉАДЕ ВЕРНИКА ЗБУЊЕНО: Свештеник више од две деценије погрешно крстио људе

Фото: Депоситпхотос

Отац Андрес Аранго, свештеник у Фениксу, током обреда првог католичког сакрамента користио је речи "крстимо те у име Оца и Сина и Духа Светога", уместо "крстим те", како налаже Ватикан, преноси "Индеx".

- Није заједница та која крсти особу и уграђује се у Цркву Христову, него Христ и само Христ предводи све сакраменте. Дакле, Христ је тај који крсти - објаснио је Томас Ј. Олмстед, бискуп Феникса.

Арангова грешка откривена је средином 2021. године, четврт века након што је почео да делује као свештеник, рекла је у уторак "АФП"-у портпаролка бискупије Кети Брк.

- Отац Аранго користио је нетачну терминологију од почетка свог рада, све док на то прошло лето није скренута пажња бискупије. Немам податак о тачном броју људи крштених између 1995. и 2021., али верујем да се броје у хиљадама - рекла је.

Од када је грешка изашла на видело, Аранго је напустио свој дотадашњи посао "да би се посветио исцељењу и помагању жртвама ове грешке".

- Бискупија блиско сарађује са оцем Арангом и парохијама у којима је претходно деловао. Тамо се организује поновно крштење свих који су примили сакрамент на погрешан начин - додала је Брк.

Крштење је за католике важан сакрамент јер, по веровању, само они који су крштени након смрти могу у рај. Проблем је и у томе што је крштење први сакрамент па нису валидни ни они који следе, попут прве причести и обред уласка у свет одраслих. Могуће је да ће погрешно крштени морати да понове и остале сакраменте.

Бискупија је отворила интернет страницу на којој одговара на бројна питања збуњених и забринутих верника, које најчешћемучи да ли њихово погрешно крштење утиче на њихов брак и да ли је сада потребно да се исповеде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗМЕЂУ БОРОВЕ ШУМЕ И ЧИСТОГ МОРА: Топла препорука за хотел Sealife Kemer Resort 5*