"ШЕТАЛИ" СВЕМИРОМ СЕДАМ САТИ: Руски космонаути повезали нови модул „Причал“ (ВИДЕО)

Novosti online

24. 01. 2022. у 23:36

НОВИ руски модул за пристајање „Причал“ на Међународној свемирској станици сада је спреман да прими своју прву свемирску летелицу након што су двојица космонаута завршила седмочасовну шетњу свемиром.

ШЕТАЛИ СВЕМИРОМ СЕДАМ САТИ: Руски космонаути повезали нови модул „Причал“ (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Космонаути Роскосмоса Антон Шкаплеров, командант 66. руске посаде на Међународној свемирској станици и Петар Дубров напустили су орбиталну испоставу 19. јануара како би спровели каблове и конфигурисали нови модул „Причал“ на руски сегмент МСС на који ће пристајати летелице Сојуз са посадом и Прогрес теретна возила.

Нови модул, који ће имати пет отворених прикључака за пристајање, лансиран је на Међународну свемирску станицу и прикључен на руску лабораторију „Наука“ у новембру.

Шкаплеров и Дубров су спровели каблове који ће обезбедити напајање и комуникацијске каблове до и од „Причала“ до остатка свемирске станице.

Двојица космонаута су додали рукохвате који ће се користити у будућим свемирским шетњама, спојила каблове и инсталирала антене за аутоматизовани систем за пристајање „Курс“. Такође, променили су ТВ камеру како би обезбедила покривеност активности ван новог модула.

Шкаплеров и Дубров су такође поставили мете за пристајање које ће користити свемирске летелице које пристају на модул „Причал“. Очекује се да ће Сојуз МС-21, чије је лансирање планирано средином марта, први пристати на нови модул и довести три руска космонаута који ће се придружити посади.

Шетња свемиром Шкаплерова и Дуброва је трајала седам сати и 11 минута.

(ртс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)