ОТКРИВЕНО КО ЈЕ ИЗДАО АНУ ФРАНК: Јеврејски нотар нацистима одао њено скровиште да би спасао своју породицу

Танјуг

17. 01. 2022. у 11:00

ШЕСТОГОДИШЊА истрага холандских власти о издаји Ане Франк идентификовала је осумњиченог за смрт једне од најпознатијих јеврејских жртава холокауста.

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ ИЗДАО АНУ ФРАНК: Јеврејски нотар нацистима одао њено скровиште да би спасао своју породицу

Фото: Printscreen

Њено скровиште је открио јеврејски нотар Арнолд ван дер Берг, према тврдњама тима у којем се налазио пензионисани агент америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) Винсент Панкок и око 20 историчара, криминолога и стручњака за анализу података, преноси агенција Ројтерс.

Више од 75 година након што су нацисти упали у њено скровиште у Амстердаму, истраживачи су закључили да је “врло вероватно” да је Ван ден Берг одао породицу Франк како би спасао сопствену породицу, рекао је члан истраживачког тима Питер ван Твиск за дневни лист “НРЦ њузпејпер”.

Како је саопштено, покушај идентификације издајника није имао за циљ да доведе до кривичног гоњења, већ да реши једну од највећих неразјашњених мистерија у Холандији током Другог светског рата.

Користећи технике анализе велике количине података, састављена је главна база података са листама нацистичких сарадника, доушника, историјских докумената, полицијских евиденција и претходних истраживања како би се открили нови трагови.

Нацисти су Ану пронашли 4. августа 1944. године, после две године скривања.

Мип Гис, једна од помагача ове породице, чувала је Анин дневник на безбедном месту, све док га Анин отац Ото није објавио 1947. године, две године након што је Ана умрла у логору Берген Белсен у својој 15. години живота.


Њен дневник је прочитало више милиона читалаца широм света и преведен је на 60 језика.

БОНУС ВИДЕО: 

КРАЈ НА ВЕШАЛИМА: Највеће суђење 20. века ратним злочинцима одржано је у Нирнбергу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕРУЈУ ДА ПРЕДСКАЗУЈЕ КАТАСТРОФУ: Појавила се вучја змија - два језика у две главе које једна другој отимају храну (ФОТО)