ИМЕ КОЈЕ ЈОШ ИЗАЗИВА СТРАХ: Мрачна легенда о Владу Цепешу и данас ствара језу, Брам Стокер није случајно од њега направио Дракулу

Novosti online

16. 01. 2022. у 10:06

ВЛАД Цепеш је упамћен као крвожедни тиранин. Један од најокрутнијих владара у историји, рођен је око 1430. године као кнез у Влашкој, кнежевини у данашњој Румунији.

ИМЕ КОЈЕ ЈОШ ИЗАЗИВА СТРАХ: Мрачна легенда о Владу Цепешу и данас ствара језу, Брам Стокер није случајно од њега направио Дракулу

EPA

Влад Цепеш је одрастао у турбулентним временима. Растуће агресивно Отоманско царство гајило је претензије према освајању источне Европе након успешног освајања Цариграда 1453. године. Познат је по томе што је током своје владавине наводно спроводио сурове методе у одбрани од османских освајања, нарочито набијањем на колац, пре свега османлијских заробљеника и њихових помагача. Такође је познат и као инспирација за име вампира у роману Дракула ирског књижевника Брема Стокера.

Влад, млади владар који се борио да једноставно остане на престолу који је наследио, био је приморан да брани своју земљу. Користио је језиву и злокобну тактику да учини све што је могао да сачува свој ауторитет у нестабилном свету. Али како приче о њему углавном долазе од његових непријатеља, до чврстих чињеница о Владу Набијачу је тешко доћи. Без обзира да ли су тачни или не, Цепешеве крваве акције допринеле су легенди о Дракули и бациле мрачну сенку чак и до данас.

2. Убиство његовог оца гурнуло га је преко ивице: Када се тек ослобођени млади принц вратио у Влашку 1448. године, то није био баш онакав повратак кући какав је очекивао. И његовог оца и старијег брата, престолонаследника, убили су влашки племићи. Влад је био следећи у реду за трон, али је морао да се бори да га задржи. Након што је збачен и присиљен на изгнанство, поново је преузео престо 1456. Са његовом новом владавином дошао је нови облик бесне крволочности: већина његових зверстава датира из тог периода.

3. Једном је у једном дану набио на колац 20.000 људи: Можда је врхунац Цепешеве склоности набијању на колац дошао 1462. Након бекства од Османлија, Влад је за собом оставио такозвану „шуму набијених“. Најмање 20.000 ратних заробљеника је наводно набијено на колац. Остаје дискутабилно да ли је 20.000 људи заиста набијено на колац или не; али је Влад ипак стекао језиву репутацију због употребе бизарне ратне тактике.

4. Наводно је опрао руке у крви својих жртава: Захваљујући његовој застрашујућој тактици, почеле су да круже језиве приче о наводној Цепешевој крвождерности. Убадање људи било је довољно лоше; али те приче су имплицирале да је он заправо имао жудњу за крвљу. Један текст је, на пример, уживао у истицању свих Владових перверзија. На страшном списку истицао се податак да је обожавао да пере руке у крви својих жртава.

5. Његови непријатељи су тврдили да у крвавом походу није поштедео ни бебе: Влад није био само антагониста према Османлијама. Делови Трансилваније су такође били погођени гневом који је осећао, али и његовом изопаченошћу. Убијао је, кажу хроничари тог доба, са истим жаром и цивиле. И не само да је спаљивао цела села и тровао сеоске бунаре, већ је набијао и мушкарце, жене, а по некима и децу. У једном извештају се чак тврди да је Влад стављао бебе на груди њихових мајки које су биле набијене на колац.

6. Његов напад на османлијски логор био је толико збуњујућ да су се и његови непријатељи међусобно убијали: Користио је герилску тактику да спречи џиновску османлијску војску. Једне ноћи 1462. Влад је повео своју војску у брзи, изненадни напад на противнички логор, надајући се да ће убити султана. Његови војници су имали задатак да се ушуњају у логор, и да се преобуку у османлијску одећу. Иако се напад завршио повлачењем Цепешеве војске, изазвао је довољан хаос јер су Османлије почели да убијају једни друге, не знајући ко је прави непријатељ.

EPA

7. Једна прича тврди да је људе кувао до смрти: Било би погрешно претпоставити да је Владова брутална тактика била ограничена на набијање на колац. Користио је још један метод мучења који је био под‌једнако узнемирујући. Према једној причи, он је заправо своје непријатеље живе кувао.

8. У ствари је сматран националним херојем у Румунији: У вековима након Цепешеве смрти на бојном пољу 1470-их, његово наслеђе је у великој мери цењено, а не ниподаштавано. За неке је Влад био народни кнез који се борио да их спасе од Османлија. У касном 18. и 19. веку - када је Европа узбуркала националистичке покрете - Влад је заправо прихваћен као национални херој у Румунији. Тек након популаризације вампирске митологије и наводне везе између грофа Дракуле и Влада, постао је негативац у историји.

9. Нико не зна где је сахрањен: С обзиром да је већи део живота провео у борби, можда није изненађујуће што је Влад умро како је и живео: борећи се. Године 1476, док је покушавао да поврати свој престо, Влад је погинуо у борби. Међутим, историчари не знају шта се десило са Владовим телом. Предање тврди да је његово последње почивалиште манастир Снагов, иако тамо нема доказа о његовом гробу. Недавни извештаји да је његова гробница откривена у Италији показали су се неоснованим.

EPA

10. Не, вероватно није вечерао међу својим жртвама: Овај догађај, иако језив, вероватно је био више легенда него чињеница. Заиста, с обзиром да је Влад био умешан у герилски рат, мало је вероватно да би се мотао око сцене масовног набијања на колац само да би вечерао са стилом.

(Б92, нет.хр)

БОНУС ВИДЕО: 

ТРАДИЦИЈА ДУГА ВИШЕ ОД 2.500 ГОДИНА: До када ће пловити бродови са Самоса?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима