ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ У ЕГИПТУ: Пронађене три мумије са златним језицима, гробница била запечаћена (ФОТО)

Новости онлајн

09. 12. 2021. у 18:58

ТРИ мумије са златним језицима, мушкарац, жена и дете, откривене су у Египту.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ У ЕГИПТУ: Пронађене три мумије са златним језицима, гробница била запечаћена (ФОТО)

Фото: pixabay

Стручњаци претпостављају да су им језици били обложени златом како би могли да разговарају са боговима у загробном животу.

Мумије су нађене у две суседне гробнице, саопштило је египатско Министарство туризма и антиквитета. У једној, коју су похарали пљачкаши гробница, нађене су мумије жене и трогодишњег детета, чији су језици обложени златним листићима. У њој је нађен и саркофаг од кречњака, који је имао поклопац у облику жене.

Друга гробница била је запечаћена и пљачкаши је нису посећивали, што је реткост када су у питању староегипатске гробнице. У њој је нађена мумија мушкарца који је живео у периоду 26. египатске династије, односно између 664. и 525. године пре нове ере, преносе египатски медији.

- Ово је веома важно откриће, јер је веома ретко наћи потпуно запечаћену гробницу - рекла је Естер Понс Меладо за „Национал“.

У гробници где је била мумија мушкарца, нађене су и урне са његовим органима, амајлије, међу којима и оне у облику скарабеја и зелених перли, као и 400 шабти фигурина од глазиране керамике.

Мумије су нађене на локацији Оксиринхус, некадашњем трећем по величини граду Старог Египта, где археолошко истраживање заједно спроводе египатско Министарство туризма и антиквитета и Универзитет у Барселони.


Тај град некада је био и престоница 19. египатске провинције и познат је по налазима не само из староегипатске историје, већ и по бројним папирусима из Птоломејског краљевства, односно хеленистичког доба Египта, као и времена Римског царства. Тако су на овој локацији нађени фрагменти Јеванђеља по Томи, фрагменти Еуклидових „Елемената“, Менандрове комедије...

Идентитет мушкарца, жене и детета са златним језицима нађених у Оксиринхусу није познат, а научници настављају истраживања.

Ово је други пут ове године да су нађене такве мумије у Египту, пошто је почетком 2021. једна мумија са златним језиком нађена на археолошком налазишту на египатској медитеранској обали.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

ЈЕДАН ПАПА ЈЕ БИО СРБИН Звали га гвоздени и задужио је Рим