"ОТИШАО" ЗА 2.9 МИЛИОНА ДОЛАРА: На аукцији продат церемонијални мач Наполеона Бонапарте (ВИДЕО)

Срна

08. 12. 2021. у 23:52

ЦЕРЕМОНИЈАЛНИ мач који је носио Наполеон Бонапарта када је извршио државни удар 1799. године и пет комада његовог ватреног оружја продато је на аукцији за скоро 2,9 милиона долара, објавили су амерички аукционари.

ОТИШАО ЗА 2.9 МИЛИОНА ДОЛАРА: На аукцији продат церемонијални мач Наполеона Бонапарте (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Ови предмети, које је на продају изнела аукцијска компанија "Рок Ајленд" из Илиноиса, продати су телефоном купцу који је остао анониман, рекао је председник компаније Кевин Хоган за АФП. Мач и пет украшених пиштоља првобитно су процењени на 1,5 до 3,5 милиона долара.

- Са продајом од 2,87 милиона долара, купац Наполеон Гарнитуре носи кући веома редак дио историје. Задовољство нам је што смо им пружили прилику да стекну такав историјски предмет - рекао је Хоган.

Мач је, са корицама, био "крунски драгуљ" колекције, према речима представника аукцијске куће. Оружје је направио Ницола-Ноел Буте, који је био директор државне фабрике оружја у Версају.

Након што је крунисан за цара, верује се да је Наполеон поклонио мач генералу Жан-Андошу Жуноу, али је генералова жена касније била приморана да га прода да би отплатила дугове. Затим га је пронашао лондонски музеј. Амерички колекционар био је њен последњи власник, али је та особа недавно преминула, наводи аукцијска кућа.


У међувремену, пар "веома ретких" вековима старих тијара или оглавља опточених драгуљима и за које се верује да су припадали Наполеоновој супрузи, француској царици Жозефини Бонапарти, продат је на аукцији у Лондону за више од 760.000 долара.

Сматра се да је две тијаре — понуђене из приватне британске колекције старе најмање 150 година — Наполеоновој жени дала његова сестра Каролина почетком 19. века, наводи "Сотби". Обе тијаре, које су део комплета одговарајућег накита дизајнираног за ношење заједно, опточене су драгим камењем угравираним главама класичне старине, од којих су неке вероватно веома старе, саопштила је аукцијска кућа.

- Ови величанствени драгуљи украшени камејама и дуборезом свакако дочаравају стил велике царице Жозефине – њен ранг жене Наполеона Бонапарте, њен беспрекоран укус и интересовање за класични свет - рекао је Кристијан Спофорт из "Сотбија".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)