СПАСАВАЊЕ НА ПУЧИНИ: Црни кит са младунчетом у рибарској мрежи

Танјуг

07. 12. 2021. у 00:01

АМЕРИЧКИ научници су уочили угроженог црног кита како вуче рибарску мрежу док је пливао са тек рођеним младунчетом кита које се налазило у мрежи код обале Џорџије.

СПАСАВАЊЕ НА ПУЧИНИ: Црни кит са младунчетом у рибарској мрежи

Фото: Танјуг/АП

Младунче кита изгледало је здраво и неповређено када га је тим из ваздуха уочио у четвртак поред мајке у мрежи у близини острва Камберленд у Џорџији, рекао је Клеј Џорџ, биолог за дивље животиње из Одељења за природне ресурсе Џорџије, пренео је АП.

Био је то други новорођени црни кит у водама Атлантика на југоистоку САД током сезоне окота ове врсте, која обично траје од децембра до марта.

Северноатлантски црни китови су критично угрожени, а научници процењују да их има мање од 350.

Џорџ је рекао да му је познат само још један потврђени извештај из јануара 2011, да је уплетени црни кит виђен са новорођенчетом успео на крају да се ослободи из мреже.

Женка кита примећена прошле недеље, идентификована по јединственим ознакама на глави, вуче рибарску мрежу најмање од марта.

Тада је први пут објављено да се заплела у заливу Кејп Код, код обале Масачусетса.

Стручњаци за дивље животиње успели су да скрате конопац пре него што је кит кренуо на југ, али нису успели да га ослободе.

- Нисмо видели запетљаног кита који долази овамо са севера и има младунче - рекао је Џорџ и додао да је невероватно, али да би с друге стране, то на крају могла бити смртна казна за њу.

То је зато што се мајка кит мучи да нахрани своје младунче и да и даље има енергију потребну да настави да вуче конопац док покушава да се опорави од потенцијалних повреда - рекао је Џорџ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)