ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА: Нове анализе би могле да "промене" историју старог Египта

Танјуг

24. 10. 2021. у 15:58

АНАЛИЗОМ мумије која је пронађена у гробници племића Кувија, показало се да су Египћани користили напредне методе балсамовања 1.000 године пре него што се до сада претпостављало.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ АРХЕОЛОГА: Нове анализе би могле да промене историју старог Египта

Фото: Твитер

Према новим доказима због којих ће морати да се исправљају датуми у историјским књигама, древни Египћани изводили су софистициране мумификације покојника 1.000 година раније него што се мислило, објавио је Гардијан.

Утврђено је да је очувана мумија високо рангираног племића по имену Куви, откривена 2019. године, далеко старија него што се претпостављало, и да је, у ствари, једна од најстаријих египатских мумија откривених до сада.

Ова мумија, како се наводи, потиче из периода Старог краљевства и то заправо доказује да су технике мумификације пре неких 4.000 година биле веома напредне.

- Ако је ово заиста мумија из Старог краљевства, биће потребно да се све књиге о мумификацији и историји Старог краљевства ревидирају - истакла је професорка и шеф Катедре за египтологију на америчком универзитету у Каиру Салима Икрам.

Она је додала да ће ово „потпуно окренути наглавачке наше знање о развоју вештине мумифицирања. Коришћени материјали, њихово порекло и трговачки путеви повезани са њима драматично ће утицати на наше разумевање старог Египта“.

Научници су до сада, како наводи професорка, мислили да је процес мумификације у доба Старог краљевства био релативно једноставан, те да се заснивао се на принципу исушивања, који није увек био нарочито успешан.

Такође, употреба смола је било много ограниченија у до сада истраженим мумијама из периода Старог краљевства.

Међутим, ова мумија је испуњена смолама и текстилом и тако успешно балсамована да више личи на мумије које су пронађене хиљаду година касније, напомиње професорка Икрам.

Хијероглифи на гробу мумије нађене у некрополи у Сакари открили су да се племић звао Куви, да је био рођак краљевске породице и да је живео пре више од четири хиљаде година.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: НОВА АТРАКЦИЈА НА КИПРУ - Вода крије луку стару два миленијума, обилазак са ронилачком опремом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)