СЕВЕРНИ ПОЛ СЕ УБРЗАНО ПОМЕРА? Научници брину да следи велика промена које није било 780.000 година

Novosti online

17. 09. 2021. у 00:40

ЗЕМЉИНО магнетно поље пролази кроз необичне промене, а магнетни северни пол помера се са канадског Арктика ка Сибиру.

СЕВЕРНИ ПОЛ СЕ УБРЗАНО ПОМЕРА? Научници брину да следи велика промена које није било 780.000 година

Фото: Free Images Pixabay

То померање се, како се чини, убрзава, појачавајући забринутост од могућег окретања магнетних полова, сматрају научници. Брзина померања Северног пола повећала се на 48 километара годишње, наводи научни часопис „Астрономија“.

Уколико дође до окретања магнетних полова, то неће бити први пут у Земљиној историји, пошто су полови променили места најмање 10 пута у последњих 2,6 милиона година. Последњи пут то се догодило пре 780.000 година. Многи научници верују да је дошло време за још једно окретање полова.

 

Које су последице окретања полова

Међутим, предвидети могућност за тако нешто је немогуће. Аномалије које су можда последица промена места полова научници процењују на различите начине, при чему окретање полова утиче на природу, али и људску технологију.

Према мишљењу научника, једна од највећих опасности је да би Земља током окретања полова могла да има слабију заштиту од Сунчевог и космичког зрачења.

Поједини геолози сугеришу да се током периода промене места полова догодило неколико масовних изумирања врста, док други тврде да је људска врста на Земљи милионима година и да је преживела такве догађаје.

Фото: принтскрин Јутјуб

 

Судар Земље и планете Теје

Научници су изнели и тезу да су узроци геомагнетних аномалија остаци старе планете Теја, која је, према хипотези, погодила Земљу пре 4,5 милијарди година, а тај судар је довео до формирања Месеца. Остаци Теје никада нису нађени, али поједини научници верују да су они закопани дубоко у унутрашњости Земље.

Према последњим налазима научника, две огромне стене унутар наше планете, веће од Монт Евереста, знатно су гушће структуре и имају вишу температуру од окружења. Те две стене утичу на кретање истопљеног гвожђа у Земљином језгру, у ком се генерише магнетно поље планете, слабећи га у Јужном Атлантику.

Иако је тешко проценити могуће последице окретања магнетних полова, научници верују да оно зависи од тога колико дуго ће трајати. Уколико буде споро и ако буде трајало стотинама година, и људи и природа би могли да се прилагоде. Научници сада сматрају да би највише погођене биле животиње које мигрирају и које користе магнетно поље за „навигацију“.

Када је у питању људска врста, највише би могла да буде погођена технологија, као што су сателити, телевизија и други видови комуникације, који би били под негативним утицајем космичког зрачења. Нешто слично већ се догађа у Јужном Атлантику, где је магнетно поље нешто слабије, што утиче на рад сателита када прелећу преко тог подручја.

Foto: Printskrin

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Једно од најопаснијих места на свету - због ОТРОВНИЦА држава забранила приступ