СЛУЧАЈНО ОТКРИЛИ ОСТРВО: Нова најсевернија копнена тачка на свету (ФОТО)

Novosti online

28. 08. 2021. у 10:23

НАУЧНИЦИ су прошлог месеца открили мало острво уз обалу Гренланда за који кажу да је најсевернија копнена тачка на свету, а откривен је након померања санти леда.

СЛУЧАЈНО ОТКРИЛИ  ОСТРВО: Нова најсевернија копнена тачка на свету (ФОТО)

Фото: принтскрин Јутјуб

Откриће је уследило у тренутку док арктичке нације - Сједињене Државе, Русија, Канада, Данска и Норвешка воде битку за контролом над Северним полом удаљеним око 700 км према северу, као и за околно морско дно, за права на риболов и поморске путеве који су настали отапањем ледника због климатских промена.

- Није нам била намера да откријемо ново острво - рекао је Ројтерсу поларни истраживач и водитељ истраживачког објекта Арктичке станице на Гренланду Мортен Раш. - Отишли смо тамо по узорке.

Научници су испрва мислили да су стигли на Оодааq, острво које је 1978. открио дански истраживачки тим. Тек су касније, проверавајући тачну локацију, схватили да су ступили на друго острво, које се налази 780 метара северозападно.

- Ми смо помало као истраживачи из прошлости, који су мислили да су стигли на одређено место, а заправо су пронашли потпуно неко друго место - рекла је швајцарска предузетница Кристијане Леистер, која је финансирала експедицију.

Слично острво откривено у близини 2007.

Мало острво, пречника отприлике 30 метара, чији највиши врх износи око три метра, састоји се од блата са морског дна, као и од морене, кластера материјала наталоженог директно са ледника који се непрестано крећу.

Чланови истраживачког тима су рекли да ће за новооткривено острво предложити назив "Qеqертаq Аваннарлеq", што на гренландском значи "најсеверније острво".

На истом је подручју последњих неколико деценија најсеверније острво на свету тражило више америчких експедиција. Године 2007. арктички истраживач Денис Шмит открио је слично острво у близини.

Изглед острва није директна последица глобалног загревања

Премда је изложен кретању ледника, научници су рекли да данашњи изглед острва није директна последица глобалног загревања које је смањило ледени покривач Гренланда.

Рене Форсберг, професор и водитељ геодинамике на данском Националном свемирском институту, који је 1978. био део експедиције која је открила Оодааq, рекао је како ово копно испуњава све критеријуме да би се називало острвом.

Потврдио је да је то тренутно најсевернија копнена тачка на свету.

О открићу су први пут у петак известиле данске новине Wеекендависен.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ ОБЈАВИО ВЕЛИКУ ВЕСТ:  Ваучери за 200.000 лица за летовање! Ове године чак 15.000 динара!