ЛАНСИРАЋЕ ГА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Финска компанија планира да у свемир пошаље - дрвени сателит

Танјуг

23. 06. 2021. у 23:52

ИАКО сателит направљен од дрвета звучи као концепт из времена Леонарда да Винчија, финска компанија Арктик Астронаутик заиста жели да лансира један такав до краја ове године.

ЛАНСИРАЋЕ ГА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Финска компанија планира да у свемир пошаље - дрвени сателит

Илустрација / Фото Depositphotos

Ради се о микросателиту WISA Wооdsat направљеном од шперплоче, који је током викенда помоћу метеоролошког балона подигнут 30 километара изнад Земље.

Налазио се у стратосфери како би се тестирала његова конструкција од шперплоче у условима сличним оним који владају у свемиру.

Сателит је је садржавао селфи штап како би документовао своје путовање, као и пакет сензора Европске свемирске агенције (ЕСА).

Коцку од четири инча направила је компанија UPM Plywood, а она представља вакуумску комору која је пресвучена танким слојем алуминијум-оксида како би се спречила деградација због високо реактивног кисеоника изнад Земљине атмосфере.

Мали дрвени сателити се праве за једноставније радиокомуникације, а могу слати поруке и фотографије широм света помоћу преносних станица на тлу.

Лет дрвеног сателита Woodsat је трајао готово три сата, а након тога је балон очекивано пукао па је сателит спуштен на Земљу. Успешно је пронађен и то без неочекиваних оштећења, преноси Клиx.ба.

Сателит ће се у орбиту лансирати помоћу ракете Електрон.

Дрвени сателити су јефтинији и много еколошки прихватљивији од алуминијумских и челичних. На сваку тону челика емитује се 1,9 тона угљендиоксида, односно 11,5 тона угљендиоксида у случају тог алуминијума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)