ЗА НАПАД НА НАСТАВНИКА - У ЗАТВОР: Ево шта предвиђају измене Кривичног закона договорене између Владе и синдиката

Љ.Б.

29. 05. 2024. у 14:31

НАПАД на наставнике у школи убудуће ће бити третиран као кривично дело и кажњаваће се затвором. То предвиђају изумене Кривичног закона које су јуче у Влади Србије представљене просветним синдикатима.

ЗА НАПАД НА НАСТАВНИКА - У ЗАТВОР:  Ево шта предвиђају измене Кривичног закона договорене између Владе и синдиката

Министарство просвете

Предвиђена је измена члана 334б, а ево како тачно изгледају предложене измене:

- Ко нападне лице запослено у образовној установи, а у вези са пословим које то лице обавља, казниће се затвором од три месеца до три године. Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или прети употребом оружија, казниће се затвором од шест месеци до пет година.Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе тешку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или члану његове породице, казниће се затвором од једне до осам година.

У заједничком саопштењу након састанка наведено је да су министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка правде Маја Поповић и шеф кабинета председника Владе Републике Србије Жарко Мићин предтавили данас просветним синдикатима нацрт текста Закона измена и допуна Кривичног законика који се односи на напад на лице запослено у образовној установи, са чиме су се сагласили представници синдиката.

Представници Владе нагласили су да је ово Влада континуитета и да ће све што је договорено Протоколом бити имплементирано.

У складу са Протоколом Владе Републике Србије и репрезентативних синдиката, договорено је да ће током наредног месеца председник Владе Републике Србије Милош Вучевић одржати састанак са представницима синдиката.

Комисија Владе Републике Србије за давање сагласности за ново запошљавање на првој наредној седници даће сагласност за реализацију 7а фазе запошљавања у просвети.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић информисала је представнике синдиката „да се ради на смањењу администрације у смислу коришћења нових функционалности ес Дневника“ и најавила даљи заједнички рад на изменама и допунама посебних колективних уговора.

Констатовано је да ће Радна група Владе Републике Србије за основно, средње и образовање одраслих наставити рад у континуитету.    

Састанку су присустовали председници и представници Синдиката радника у просвети Србије, Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...