СПРЕМНИ СВИ ТЕСТОВИ: Завршни испит планиран је за 21, 22, и 23. јун

Љ. Бегенишић

08. 06. 2023. у 14:22

Док ђаци који су пре два дана завршили осми разред вредно уче како би постигли што бољи успех на малој матури, у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања који је задужен за израду тестова - посао су завршили.

СПРЕМНИ СВИ ТЕСТОВИ: Завршни испит планиран је за 21, 22, и 23. јун

Фото Милена Анђела

- Тестови за малу матуру су спремни, одштампани и спаковани - каже за наш лист Бане Ранђеловић, директор Завода.

Запечаћени тестови ће, као и сваке године, дан уочи матуре из Завода бити превезени поштанским колима у једну одређену школу која је главни пункт са кога их ујутро на дан полагања сваког појединачног предмета прузимају директори школа. Тестови се отварају на самом почетку испита.

- Предузете су максималне мере безбедности и тајности - потврђује нам и Ранђеловић.

И док надлежене просветне власти имају задатак да брину о томе како да тестови не буду "проваљени", ђаке највише занима - каква их питања чекају. Ранђеловић наглашава да су питања, као и ранијих година, потпуно у складу са образовним стандардима.

Иначе, тестови имају по 20 питања са три нивоа - основног, средњег и напредног. Испит почиње у 9 сати и траје два сата.

- Сви ученици у Србији ће полагати иста питања и задатке из математике, као и из једног од пет предмета који су изабрали - историје, географије, биологије, хемије и физике - док се питања из матерњих језика разликују, али су припремани према истим важећим стандардима и исте су тежине - те тако обезбеђују равноправност и једнакост свих кандидата - каже Ранђеловић.

 

Избећи нервозу и тензије

Бане Ранђеловић је позвао ђаке да наредни период паметно искористе и максимално се припреме, како би урадили завршни испит најбоље могуће и како би највећи број њих уписао жељену средњу школу. Он је поручио родитељима и наставницима да не подижу нервозу и тензију, да помогну ученицима да буду смирени, као и да се сви заједно потруде да омогуће осмацима неометано полагање тродневног завршног испита.

Ранђеловић каже да је, упркос необичној и тешкој ситуацији коју овог пролећа имамо у нашем образовном систему, неопходно да се процес завршног испита успешно приведе крају, јер од тога зависи будућност и даље школовање више од 60.000 осмака.

Завшни испит планиран је за 21, 22, и 23. јун. Најпре се полаже српски језик, па математика, а трећег дана изабрани предмет.

На матури се може освојити укупно 40 бодова, максималних 14 из српског, исто толико из математике и 12 из изабраног предмета. Из школе је могуће "донети" максималних 60 поена, колико имају ученици који су имали све закључене петице од шестог до осмог разреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИКОЛИЋ О НАДИМКУ ЖИКА СЕЉАК: Хтели су да ме понизе - викну из бесног аута: Где си сељак! Подметање, то ме је мотивисало