НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД НА ШУМАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Заштита дивљачи од заразних болести

Љ.Б.

06. 06. 2023. у 11:20

Трећа годишња скупштина међународног научног пројекта ЕНЕТWИЛД чији су главни циљеви развој и успостављање јединствене методологије за прикупљање и анализу података о статусу и просторном распрострањењу разних врста дивљачи, одржана је у Бриселу, а скупштини је присуствовао и представник Шумарског факултета из Београда проф. др Драган Гачић.

НАУЧНО ИСТРАЖИВАЧКИ РАД НА ШУМАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ: Заштита дивљачи од заразних болести

Шумарски факултет

Проф. Гачић који је и координатор овог пројекта у Србији каже да су најважнији циљеви пројекта ЕНЕТWИЛД развој и успостављање јединствене методологије за прикупљање и анализу података о разним врстама дивљачи, са нагласком на популације дивље свиње услед појаве вирусне болести Афричка куга свиња, која узрокује велике проблеме и штете у пољопривредној производњи широм Европе.

- Такође, важна активност је успостављање мреже истраживачких подручја, тзв. станица, у циљу унапређења биодиверзитета и мониторинга дивљих животиња на нивоу целе Европе, при чему тренутно има 68 подручја која су предмет мониторинга од стране 53 институције - каже прф. Гачић.

Након завршетка скупштине, руководилац пројекта Проф. др Хоакин Висенте Банос и његови сарадници из Шпаније, по први пут, боравили су у Србији. Они су обишли истраживачко подручје у ловишту "Студеница" којим газдује Ловачко удружење "Краљево". Одржано је и неколико важних радних састанака, и то са в.д. директором Управе за шуме Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и деканом Шумарског факултета проф. др Бранком Стајићем и представницима Јавног предузећа "Војводинашуме".

Учесници састанака из Србије су изразили жељу и спремност за даље унапређење сарадње и реализацију друге фазе пројекта ЕНЕТWИЛД, док је проф. Банос нагласио да се Србија уз Босну и Херцеговину убраја у ред приоритетних земаља за наставак пројекта и нових истраживања, због брзог ширења и велике штете од Афричке куге свиња.

Будући да је дивља свиња једна од наших најважнијих врста дивљачи у сваком погледу, као и да постоји велика опасност од појаве Афричке куге свиња у новим подручјима, може се очекивати да истраживања и добијени резултати у оквиру пројекта ЕНЕТWИЛД помогну у тешкој борби против ове опасне заразне болести, не само на простору Србије, већ и широм Европе.

Скупштини пројекта ЕНЕТWИЛД у Бриселу присуствовало је 65 научника из великог броја земаља широм света, а пројекат подржава и финансира Европска агенција за безбедност хране, која је због великког значаја пројекта одлучила да се реализује и друга фаза у периоду од 2023 до 2029. године, при чему је буџет пројекта повећан на четири милиона еура.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

ТЕШКО ЈЕ ЗНАТИ ДА ЛИ ЈЕ СВЕСТАН: Супруга проговорила о тужном стању Бруса Вилиса