ДРЖАВНА МАТУРА НИЈЕ ДОВОЉНА: За упис на седам факултета Универзитета у Београду и додатна провера знања

Љ. Бегенишић

01. 04. 2023. у 18:22

СЕДАМ факултета Универзитета у Београду задржаће додатну проверу знања као услов за упис на ове високошколске установе и након што буде уведена државна матура 2024. године.

ДРЖАВНА МАТУРА НИЈЕ ДОВОЉНА: За упис на седам факултета Универзитета у Београду и додатна провера знања

Фото М. Лабудовић

Остали факултети - њих 24 - следеће године ће као једини услов за упис признавати државну матуру. Да напоменемо, пошто је увођење државне матуре планирано за јуни 2024, ове године на свим факултетима полагаће се пријемни испит, као и до сада.

Али, пошто увођење државне матуре уноси велике промене у образовни систем, бруцоши који у школској 2024/2025. години буду желели да упишу Медицински, Стоматолошки, Ветеринарски, Електротехнички, Архитектонски,  Саобраћајни и ДИФ полагаће тест склоности и способности који ће бити замена за садашњи пријемни испит. Међутим, иако је назив промењен, судећи по ономе што су нам рекли на овим факултетима, неће се мењати високи критеријуми које ће будући бруцоши морати да испуне. То значи да се од кандидата који буду полагали тест склоности очекује висок ниво знања.

- Ми немамо ништа против државне матуре која ће имати сертификациони карактер и која треба да покаже успех како неког средњошколца, тако и школе коју је завршио, али за упис на Медицински факултет потребна је додатна провера знања која ће бити организована кроз тест склоности из биологије и хемије - каже декан овог факултета професор др Лазар Давидовић. - Такође, сматрамо да значај тог испита треба да буде већи него што је сада предвиђено, односно да приликом уписа "носи" 50 бодова.

Када је реч о питањима на тесту, раније је из Министарства просвете поручено да питања на тестовима неће моћи да буду иста као и она на државној матури из одређеног предмета. Професор Давидовић, међутим, каже да би питања за тест склоности требало да састављају, као и сада за пријемни, професори медицинских факултета у Србији.

- Само такав приступ упису гарантује да ће Медицински факултет остати на овом нивоу квалитета и да ће уписивати најквалитетније кандидате. Ми ово радимо јер нисмо национално неодговорни - истиче наш саговорник.

ВИШЕ ОД ДВА КАНДИДАТА ЗА ИНДЕКС

ПРОФЕСОР Лазар Давидовић истиче да Медицински факултет нема проблем да привуче студенте, и наглашава да за упис на медицину конкурише 2,2 кандидата на једно место, а тај однос деценијама се не мења.

- У ситуацији смо да бирамо најбоље - поручује овај декан.

Иначе, факултети су се, приликом доношења одлуке о државној матури, водили и тиме колико је интересовање ђака за упис, па су они који "кубуре" са интерсовањем средњошколаца укинули пријемни испит.

Приликом доношења ове одлуке, на факултету су се, како нам је објаснио проф. Давидовић, руководили и анализом коју је урадио продекан за наставу Медицинског факултета проф. Душан Попадић која је показала ниску корелацију између успеха у школи и успеха на пријемном испиту.

- Та анализа показала је да једне године чак 36 одсто вуковаца није положило пријемни и због тога смо се све време и залагали да пријемни испит остане у некој форми - каже декан Давидовић.

И на Саобраћајном факултету биће обавезна додатна провера знања, а декан професор др Небојша Бојовић каже да ће таква одлука бити потврђена на наредној седници Научно-наставног већа. Остали факултети на Универзитету у Београду догодине ће, као довољан услов за упис, прихватити државну матуру.

- Ми нећемо организовати додатну проверу склоности и способности за упис, али од Министарства просвете очекујемо да обезбеди потпуну регуларност државне матуре - каже декан Грађевинског факултета професор др Владан Кузмановић, уз напомену да је пред организаторима матуре веома озбиљан посао који мора бити завршен за годину дана.

Оно што чека све средњошколце без обзира на то да ли, и шта намеравају да упишу је државна матура коју ће полагати у матичним школама, а пред њима ће бити тест из српског језика и математике, као и тест из изборног предмета. За уметничке школе предвиђено је да се полаже, осим српског језика и тест из стручног предмета и завршни уметнички рад.

Ученици средњих техничких школа, поред теста из српског језика и математике, полагаће и стручни испит. Након тога конкурисаће на жељени факултет, а уз сведочанство прилагаће и уверење о положеној државној матури и оствареним резултатима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

НЕКЕ НАМИРНИЦЕ СТРОГО ИЗБЕГАВАО: Како је Тесла чувао здравље - чудио се шта све људи радо једу