ТРЕЋИНА ВОЗАЧА ТРАМВАЈА ЖЕНЕ: Почео нови, четрнаести, круг обуке за вожњу

Novosti online

21. 03. 2023. у 17:39

АГЕНЦИЈА за безбедност саобраћаја у сарадњи са ГСП-ом организује четрнаесту по реду обуку кандидата за возаче трамваја. Занимљиво је да су жене све више заинтересоване, а према подацима ГСП, од 378 возача трамваја трећину тренутно чине управо оне.

ТРЕЋИНА ВОЗАЧА ТРАМВАЈА ЖЕНЕ: Почео нови, четрнаести, круг обуке за вожњу

FOTO: Arhiva novosti

Од 2017. године, када је започет овај процес, око 200 возача похађало је обуке, a њих 180 завршило и издата им је дозвола за управљање трамвајем.

Сама едукација састоји се од теоријског дела (60 наставних часова из осам области) и практичног (90 наставних часова - уређаји, опрема, одржавање трамваја, полигонске радње, вожња у насељу, вожња ноћу и у условима смањене видљивости).

Теоријску обуку спроводе предавачи из ГСП, а практичан део предавачи који поседују лиценцу за инструктора најмање Б категорије, издату од АБС. Најчешће су то дугогодишњи возачи трамваја са искуством, који раде као инструктори обуке за возача трамваја, као и са будућим возачима након добијања лиценце, све док год не буду оспособљени да самостално учествују у саобраћају.

Трајање курсева зависи од броја кандидата, у просеку два месеца, после чега се полаже испит пред комисијом из Агенције за безбедност саобраћаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ЗНАЧАЈАН ДРЖАВНИК И ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Препознајете ли политичара на слици из младости?