ВИШЕ ЧАСОВА ХЕМИЈЕ: Иницијатива Српског хемијског друштва

Б.Б.

27. 10. 2022. у 12:36

СРПСКО хемијско друштво (СХД) је покренуло иницијативу за реформу наставе хемије у универзитетском образовању, јер се у последњих десетак година фонд часова из овог предмета у средњим школама континуално смањује, нарочито у средњим стручним школама, као и на друштвеним смеровима у гимназијама. Такође, све мање је и стручних предмета базираних на хемији, које могу да предају хемичари, упозоравају професори.

ВИШЕ ЧАСОВА ХЕМИЈЕ: Иницијатива Српског хемијског друштва

Хемијско факултет

Према речима проф. др Сузане Јовановић-Шанта, потпредседника СХД и координатора Радне групе за реформу наставе хемије, сви образовни профили у средњим стручним школама (и трогодишњи и четворогодишњи) су раније имали у програму хемију као општеобразовни предмет.

- Реформе образовног система су током претходних десетак година водиле смањењу фонда часова и програма наставе хемије - наводи се у иницијативи. - Међутим, стручни предмети базирани на хемији (на пример, Познавање робе или Познавање материјала, у бројним образовним профилима), неопходни за компетентно бављење струком, морају да имају и хемијску основу, што је онемогућено изостављањем предмета Хемија из програма током реформи.

Као пример се наводи да ауто-лакирер (трогодишњи образовни профил) нема предмет Хемија, а неопходна су му знања и неорганске хемије, због метала од којих су направљени различити делови аутомобила, као и органске хемије, јер раде са бојама и лаковима. Проблем није везан за неки одређени образовни профил, него за све профиле у свим стручним школама. Такође је смањен фонд часова наставе хемије и у гимназијама општег и друштвеног типа.

БОНУС ВИДЕО

У ДИНОСАУРУСОВОМ ГНЕЗДУ: У Кини пронађена фосилизована јаја стара десетине милиона година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ У ШОКУ: Шта ће 60 посто официра Генералштаба у рововима?

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ У ШОКУ: Шта ће 60 посто официра Генералштаба у рововима?

УКРАЈИНСКО руководство је почело да формира јуришне јединице од изузетно цењених кадровских официра Генералштаба који поседују тајне информације, а то би могло да угрози безбедност Украјине, оценио је пензионисани генерал Оружаних снага Украјине Сергеј Кривонос за јутјуб канал "Прјамој".

29. 05. 2024. у 21:39

МОГАО БИ ДА УНИШТИ СВЕТ Трамп и Де Ниро разменили увреде: Лош глумац и патетични лудак

"МОГАО БИ ДА УНИШТИ СВЕТ" Трамп и Де Ниро разменили увреде: "Лош глумац и патетични лудак"

БИВШИ председник САД,Доналд Трамп, назвао је глумца, Роберта де Нира, ''патетичним лудаком'' након што је Де Ниро у уторак одржао конференцију испред зграде суда где се републиканском кандидату суди у случају Сторми Данијелс.

30. 05. 2024. у 11:06

Коментари (1)

КУРТИ ПОБЕГАО: Пукла брука у Приштини (ВИДЕО)