ВИШЕ ЧАСОВА ХЕМИЈЕ: Иницијатива Српског хемијског друштва

Б.Б.

27. 10. 2022. у 12:36

СРПСКО хемијско друштво (СХД) је покренуло иницијативу за реформу наставе хемије у универзитетском образовању, јер се у последњих десетак година фонд часова из овог предмета у средњим школама континуално смањује, нарочито у средњим стручним школама, као и на друштвеним смеровима у гимназијама. Такође, све мање је и стручних предмета базираних на хемији, које могу да предају хемичари, упозоравају професори.

ВИШЕ ЧАСОВА ХЕМИЈЕ: Иницијатива Српског хемијског друштва

Хемијско факултет

Према речима проф. др Сузане Јовановић-Шанта, потпредседника СХД и координатора Радне групе за реформу наставе хемије, сви образовни профили у средњим стручним школама (и трогодишњи и четворогодишњи) су раније имали у програму хемију као општеобразовни предмет.

- Реформе образовног система су током претходних десетак година водиле смањењу фонда часова и програма наставе хемије - наводи се у иницијативи. - Међутим, стручни предмети базирани на хемији (на пример, Познавање робе или Познавање материјала, у бројним образовним профилима), неопходни за компетентно бављење струком, морају да имају и хемијску основу, што је онемогућено изостављањем предмета Хемија из програма током реформи.

Као пример се наводи да ауто-лакирер (трогодишњи образовни профил) нема предмет Хемија, а неопходна су му знања и неорганске хемије, због метала од којих су направљени различити делови аутомобила, као и органске хемије, јер раде са бојама и лаковима. Проблем није везан за неки одређени образовни профил, него за све профиле у свим стручним школама. Такође је смањен фонд часова наставе хемије и у гимназијама општег и друштвеног типа.

БОНУС ВИДЕО

У ДИНОСАУРУСОВОМ ГНЕЗДУ: У Кини пронађена фосилизована јаја стара десетине милиона година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну