ЗАЈЕДНО ДО ЈОШ БОЉИХ УСЛОВА: Управа Студентског центра "Београд" сваке недеље уживо са студентима

Б.Б.

25. 10. 2022. у 10:28

САСТАНАК са студентима очи у очи, сваке недеље у другом дому, нова је пракса коју је увело руководство Студентског центра "Београд". Циљ је да, у непосредном разговору, студенти укажу надлежнима чиме су незадовољни, шта би променили, изнесу своје предлоге и сугестије, како би заједно учинили да услови становања и исхране у дому били још бољи. Први на "дневном реду", што је за очекивати обзиром да се ради о највећем академском кампусу на Балкану, био је Студентски град.

ЗАЈЕДНО ДО ЈОШ БОЉИХ УСЛОВА: Управа Студентског центра Београд сваке недеље уживо са студентима

Студентски ентар

Директор СЦБ Горан Минић, је навео да је стекао утисак да није имао довољно информација са терена о томе шта се стварно дешава у домовима, због чега је то хтео да сазна лично од студената. 

- Неко сам ко је, током свих година студија, становао најпре као бруцош у Карабарми, па Студенстком граду, тако да добро знам шта значи живети у дому - навео је Минић. - Прво што смо урадили су климе и интернет, нешто што је нама недостајало када смо студирали. Мислим да су услови живота драстично бољи, него раније. У протеклом периоду је највише уложено у сређивање Студенског града, пре свега због Унвиерзијаде која је одложена.  

Највише примедби студенти су имали на благовремено обавештавање када су у питању битне одлуке, као што су поскупљење услуга или термини када ће имати топлу воду. Тако је протекле недеље пробно топла вода, због актуелне енергетске ситуације, искључивана око пола осам увече, што је изазвало незадовољство студената јер нису знали. 

ЦЕНА  

Смештај, у зависности од дома и категорије кошта од 1.500 до 3.000 динара, уз додатне услуге до 4.000 динара.

- Стдуенти имају могућност да раде преко омладинске, за дневницу од 1.500 до 2.000 динара, тако за пар дана месечено могу да зараде да плате кирију и храну - рекао је Цвијовић.

- Нико није знао да нам каже зашто се дешавало, зато је битна комуникација и да се разговара - казала је Јадранка Поповић, апсолвент Факултета ветеринарске медицине. - То је изазвало револт код неких колега, пошто је повећана цена станарине, а ми не добијамо бољу услугу. Свесни смо ситуације и да, ако буде било рестрикиција, односиће се и на нас. Али, да имамо топлу воду онда када нам највише треба од 7 до 10, од 14 до 17, од 20 до 24 часа. 

Минић је истакао да је то био само пробни период, да би се видело колике су уштеде, као и реакције студената. Он је навео да је стигло само 40 мејлова са негативним реакцијама и навео да ће се управа трдити да топле воде, током дана, буде онда када је студентима најпотребнија. 

АМБУЛАНТА  

Студенти су предложили да амбуланта ради и викендом, да се организују акције друштвено корисног рада, да се пластичне чаше за воду у ресторанима замене стакленим, што би била уштеда.  Од око 10.500 стдуента који живе у домовима, њих 4.600 је смештено у Студентском граду.

- Повећање цена смештаја и исхране, које нису мењане девет године је било неминовно - рекао је Владимир Цвијовић, заменик директора СЦБ. - Доручак, ручак и вечера заједно коштају 266 динара. На тај износ, који студенти плаћају, држава дотира још 230 динара. За 497 динара, морамо да набавимо намирнице, чија је цена скочила, средства за хигијенско одржавање објеката, да обезбедимо машине, стимулације за плате запослених, које су јако мале и тешко је наћи раднике. Некада немамо баш реалну представу да све то кошта.  

Он је истакао да је парадокс је да се, студенти на економским местима ретко жале, а на буџетским која су у просеку три по пута јефтинија, често. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!