МЕЊА СЕ МАЛА МАТУРА: Донета одлука - важне промене за осмаке

Љ. БЕГЕНИШИЋ

09. 09. 2022. у 16:27

УЧЕНИЦИ који су ове године уписали осми разред, у јуну ће на малој матури, у оквиру комбинованог теста, полагати само један предмет.

МЕЊА СЕ МАЛА МАТУРА: Донета одлука - важне промене за осмаке

избор У школама 10.000 више места него што има малих матураната, Фото Н. Скендерија

То значи да ће од пет предмета - хемија, биологија, физика, географија и историја - које је овај тест до сада садржао, осмаци полагати само један који сами изаберу. Остала два теста - из српског језика и математике - остају као и до сада.

- Ђаци осмог разреда ће, на крају школске 2022/23, уместо комбинованог теста који су полагали до сада, када су одговарали на питања из свих пет предмета, изабрати један предмет - речено је "Новостима" у Министарству просвете.

Још се не зна до када ће деца морати да се изјасне о изабраном предмету и коме ће то саопштавати.

- Министарство просвете ће убрзо, изменама Правилника о програму завршног испита у основном образовању и васпитању, дефинисати рок у ком ће се ученици осмог разреда изјашњавати, као и начин изјашњавања - кажу наши саговорници.

Према ранијим најавама, деца би требало да се изјасне до 30. септембра, али је тај рок пролонгиран.

Фото И. Маринковић

Зоран Костић, саветник министра просвете, казао је да је најважније да се ученицима дају два рока, један у коме ће се изјаснити који предмет су одабрали и други за случај да се предомисле. Предложено је и другачије бодовање, па би матерњи језик и математика носили максимално по 14 поена, а трећи тест 12.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, након што је урадио анализу мале матуре, предложио је да завршни испит остане у постојећем формату, односно да има три теста, али да трећи треба мењати на наведени начин.

Бранислав Ранђеловић, директор Завода, рекао је да деци треба олакшати завршни испит који би требало да има сличну форму као и будућа државна матура, која креће 2024. године. Он сматра да би био нонсенс да деца на крају осмог разреда полажу седам предмета, а ученици на крају средње школе само три. Одлуку да се мења комбиновани тест подржао је и Национални просветни савет. 

"ПРОБА" ОДРЖАНА У ЈУНУ

У ЈУНУ је одржана "проба" измењене мале матуре, јер су ученици седмог разреда, који сада похађају осми, полагали тест из једног од пет предмета са комбинованог теста по сопственом избору. Од укупно 63.600 ђака, тестирано је 60.021 у 1.206 школа. На пробу је тако изашло 94,37 одсто седмака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете