И ОСНОВЦИ УЧЕ ФИЛОЗОФИЈУ: Додате нове активности које могу да бирају ученици од петог до осмог разреда

Љ. Б.

18. 08. 2022. у 09:30

У ПРОГРАМУ слободних активности које ђаци од петог до осмог разреда бирају од ове године налази се и Филозофија са децом, а ова активност је на списку за ученике седмог и осмог разреда.

И ОСНОВЦИ УЧЕ ФИЛОЗОФИЈУ: Додате нове активности које могу да бирају ученици од петог до осмог разреда

Фото архива

Иначе, слободне активности које је припремио Завод за унапређивање образовања и васпитања подељене су у две групе. У првој су програми намењени ученицима петог и шестог разреда, а у другој они за ђаке седмог и осмог разреда.

Тако петаци и шестаци могу да бирају следеће активности: Вежбањем до здравља, Животне вештине и Медијска писменост. У другој групи за седми и осми разред су: Предузетништво, Моја животна средина и Уметност. Међутим, стручна друштва су за петаке и шестаке припремила и Домаћинство, Цртање, сликање и вајање, Чуваре природе, Музиком кроз живот и Сачувајмо нашу планету, а за ученике седмог и осмог активност - Филозофија са децом.

- Програми слободних наставних активности су конципирани да фаворизују активност ученика, служе за повезивање њиховог школског и ваншколског искуства, учење путем решавања проблема, сарадњу, тимски рад, као и употребу савремених технологија у образовне сврхе - кажу за "Новости" у Министараству просвете.

Процедура по којој ђаци бирају неку од активности подразумева да школа понуди списак, ученици и родитељи се пре избора упознају са понуђеним програмима.

Ови програми се реализују комбиновањем различитих техника рада са ученицима, као што су презентације, демонстрације, студије случаја, симулације, играње улога, дебате у малим групама, рад на пројектима, гледање и анализа видео-прилога, креативне радионице, повезивање са вршњацима из других школа или држава, гостовања стручњака, посете разним дешавањима...

С друге стране, ученици и родитељи сматрају да слободне активности само повећавају број часова које деца имају дневно, а да је њихов учинак - мали. Ученици најчешће бирају активности за које процене да су лагане и да не захтевају много учења. Такође, често се чује да слободне активности служе да се наставницима који немају норму на тај дода број часова потребан за пуну плату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (2)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима