ЈУЛИЈА ВЕЋ СА 23 ЛЕКАР: Нишлијка, по оцу пореклом из Палестине, најмлађи доктор у историји Медицинског факултета у свом граду

Ј. ЋОСИН

13. 08. 2022. у 05:30

НИШЛИЈКА пореклом из Палестине Јулија Хвојтар, завршила је студије као најмлађи доктор медицине на факултету у Нишу. Медицински факултет уписала је са 17 година, а дипломирала мало пре рока, са 23 године, и то са просечном оценом 9,3.

ЈУЛИЈА ВЕЋ СА 23 ЛЕКАР: Нишлијка, по оцу пореклом из Палестине, најмлађи доктор у историји Медицинског факултета у свом граду

Фото: Приватна архива

У историји Медицинског факултета у Нишу, догој више од 60 година, Јулија је најмлађи доктор медицине. Школовала се у Палестини, Катару и на крају одабрала да свој даљи пут настави у Србији, односно Нишу - родном граду њене мајке.

- Са пет година пошла сам у школу у Палестини, одакле је мој отац. Затим сам се преселила у Катар, где сам се школовала на арапском и енглеском језику. Средњу школу завршила сам у Новој Вароши, где моји родитељи данас раде, такође као медицинари. Тата је специјалиста опште и магистар ендокрине медицине, а мајка је физиотерапеут - прича нам Јулија.

Фото: Приватна архива

Одлучила је, како каже, да студира у нашој земљи, првенствено јер воли Србију и слободу живљења коју пружа.

- Надам се да ћемо и овде што пре имати могућност образовања као у напреднијим земљама. Велику подршку током студирања имала сам од своје породице, која је била уз мене, као и од пријатеља и колега, без којих би све, вероватно, било много теже. Била сам пети разред кад сам дошла у Ниш, када сам почела школовање. С обзиром на то да сам из лекарске породице, та љубав према медицини је од малих ногу постојала и увек ми је био циљ да се бавим овим хуманим послом и да једног дана постанем колегиница мојим родитељима - рекла нам је ова млада докторка.

За успех који је постигла на факултету, прича нам да је било потребно много одрицања, што младима често тешко пада.

- Медицина је захтевна, и добро сам знала колико посвећености тражи, па сам била спремна на то, на улагање себе у све ово, на одрицање од многих других ствари зарад нечег што је важније - одлучна је она.

Фото: Приватна архива

Уписала је Медицински факултет на општем смеру и завршила га у рекордном року, али је велике успехе бележила и током студија, па је добитник многобројних награда. Имала је неколико учешћа на Биомедицинском конгресу студената на Копаонику, а клиничку праксу је радила на одељењу неурохиругије. Током школовања усавршавала је српски језик, а код куће је са родитељима вежбала и арапски јер је и он њен матерњи језик.

Планира да настави студије и упише специјализацију из хирургије, за коју каже да је у тесној вези са сликарством.

- Када је реч о даљем раду, према хирургији имам велику страст. Знала сам од почетка студирања да је то мој будући позив којем желим да се посветим и у који ћу да уложим себе. Јер, то је пре свега задовољство, а потом посао. Конкретно бих волела да то буде пластична и реконструктивна хирургија, али сам везана и за кардио и неурохирургију после вишемесечног стажа на клиници - открива нам Јулија. 

ЖЕЛИ ДА ПОСЕТИ ОЧЕВУ РОДБИНУ

ИСПРИЧАЛА нам је Јулија да је у Палестини последњи пут била 2012. године. Пре равно деценију.

- Не зато што то не желим, већ ради граница које су неприступачне због ратног стања и великих листа чекања. Жеља ми је да одем и посетим родбину свог оца и да се присетим давних времена када сам живела тамо - каже Јулија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (4)

ПОМЕНУЛЕ И КРВНУ ОСВЕТУ: Сестре младића којег је Лаушевић усмртио само једном су се обратиле јавности