НАЈМАЊЕ МУКЕ ОКО БИОЛОГИЈЕ: Комбиновани тест - крај мале матуре

Љ. БЕГЕНИШИЋ

30. 06. 2022. у 06:57

ПОЛАГАЊЕМ комбинованог теста са питањима из билогије, хемије, историје, географије и физике јуче је завршена мала матура. Осмаци кажу да је овај тест био лакши од српског и математике.

НАЈМАЊЕ МУКЕ ОКО БИОЛОГИЈЕ: Комбиновани тест - крај мале матуре

Фото МПН

Ипак, било је питања која су их намучила, на пример из историје многи кажу да нису знали шта је феуд, али и које године је Србија постала кнежевина, што је требало да закључе из текста који им је дат да прочитају, па заокруже одговор.

Неки су се мучили са питањем из хемије које се односило на хлороводоничну киселину, а већина тврди да је хемија била најтежа, а биологија најлакша. Из физике се жале на силу потиска. Географија, кажу, није била проблем - требало је одабрати које језеро се налази у Панонској низији, шта је вулкан, а шта висораван...

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да је мала матура протекла регуларно и без проблема, захваљујући променама у начину рада, унапређењу безбедносних процедура и процедура прегледања тестова, али и дигитализацији целог процеса. Министар се захвалио свима који су учествовали у организацији и реализацији завршног испита, а посебно дежурним наставницима, директорима, прегледачима и супервизорима.

- Ове године је организација завршног испита била посебан изазов због могућности да стигну дојаве о постављеним бомбама у школама, али смо у сарадњи са МУП-ом и другим надлежнима учинили све да подигнемо ниво безбедности - рекао је Ружић, који је обишао осмаке у ОШ "Светозар Марковић" у Лесковцу.

УПИС ПОЧИЊЕ ОД 14. ЈУЛА

ПРЕЛИМИНАРНИ резултати биће доступни сутра на порталу Моја средња школа, док ће коначни бити објављени 5. јула. Након тога следи попуњавање листе жеља која ће, такође, моћи да се поднесе путем истог портала до 6. јула, а у школи до седмог јула. Коначан распоред ученика по школама знаће се 13. јула, док је упис од 14. до 20. јула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕМАМ ДУШЕ НИ ОБРАЗА ДА ПЕВАМ: Рајовић отказао наступ због трагедије на Цетињу - 11 невиних је страдало